Poikkeusajan dialogit jatkuvat - tule mukaan!

Haluamme sinut tänä syksynä mukaan järjestämään Poikkeusajan dialogeja aiheesta ”Elämä koronan aikana ja tulevaisuudessa”

Keväällä yli odotusten onnistuneet Poikkeusajan dialogit jatkuvat ja haluamme sinut mukaan järjestämään yhden tai useamman dialogin syyskauden aikana.

Poikkeusaikojen dialogit tarjoavat kansalaisille ja yhteisöille mahdollisuuden käydä rakentavaa keskustelua koronan paineessa.

Keskustelujen avulla lisätään ymmärrystä siitä, millaista on elää Suomessa juuri nyt ja tulevaisuudessa. Keskusteluja järjestetään runsaasti saman päivän aikana eri puolilla Suomea lukuisten toimijoiden järjestämänä.

Tavoite on tarjota ihmisille turvallinen rakentavan keskustelun paikka koronan tuottaman epävarmuuden keskellä ja katsoa samalla tulevaisuuteen.

Keskusteluista tuotetaan kerran kuussa kaikkien käyttöön yhteenveto, jonka Valtionvarainministeriö välittää myös valtion ja kuntien hallinnolle.

Keskustelujen päivämäärät ovat: 23.9., 22.10., 12.11. ja 3.12. Voit osallistua yhteen tai kaikkiin päiviin.

 1. Keskustelun toteutustavaksi suositellaan Erätauko-mallia ja pituudeksi kaksi tuntia, mutta voit käyttää myös itsellesi ja kohderyhmällesi parhaiten sopivaa dialogimenetelmää.
 2. Keskustelun järjestämiseksi yhdistä teema ”Elämä koronan aikana ja tulevaisuudessa” sinua ja kohderyhmääsi koskettavaan aiheeseen.
 3. Voit myös hyödyntää kevään keskusteluissa esiin nousseita teemoja ”työ, yhteisö, oikeudenmukaisuus tai ekologinen kestävyys”.
 4. Aihe voi olla esimerkiksi ”Mitä työ on koronan aikana ja tulevaisuudessa?” tai ”Mitä elämä koronan aikana ja tulevaisuudessa on seniorina/nuorena/työttömänä/koululaisena/perheessä/alan X ammattilaisena?”

Aiheen määrittelyyn saat tarvittaessa apua.

Ilmoittaudu keskustelun järjestäjäksi laittamalla sähköpostia toni.kuoremaki(a)eratauko.fi – ja kerro samalla minä päivänä tai päivinä järjestät keskustelun.

Etänä tai kasvokkain!

Riippuen koronatilanteesta voit järjestää keskustelut joko kasvokkain tai etänä. Näihin molempiin saat materiaalit, perehdytyksen ja sparrausta.

Järjestäessäsi Poikkeusajan dialogeja, saat käyttöösi samalla menetelmän käydä kaikenlaisia tulevaisuusdialogeja.

Jos haluat järjestämisen sijaan osallistua keskusteluun, voit katsoa sivun lopussa olevasta listasta itsellesi sopivan dialogin ja ilmoittautua siihen!

Keskustelun järjestämisen tueksi saat:

 • Kutsupohjan teksteineen ja ehdotuksen kutsutavoista ja aikataulusta: Aikatauluohje ja ohjeita kutsumiseen.
 • Erätauko-keskustelun kaavan (käsikirjoituksen), josta löytyy keskustelun ohjaamiseen tarvittava ohjeistus kasvokkain tai etänä.
 • Perehdytyksen keskustelujen fasilitointiin ja kutsumiseen
 • Pienryhmäsparrauksen ennen keskustelua (aika sovitaan erikseen kullekin pienryhmälle)
 • Vinkkilistan keskustelun järjestämisen tueksi.
 • Haastekutsun mallin.

Keskustelun järjestäjän tulee:

 • Ilmoittautua keskustelun järjestäjäksi osoitteeseen toni.kuoremaki(a)eratauko.fi
 • Ilmoita ilmoittautumisen yhteydessä itsellesi sopiva perehdytysaika: 9.9. klo 11:30-13:30, 9.10. klo 10-12, 30.10. Klo 10-12 ja 18.11. Klo 9-11.
 • Valita järjestääkö keskustelun kasvokkain vai etänä
 • Kasvokkain keskustelussa varata tila ja tarjoilut
 • Kutsua keskustelijat: Ohjeita kutsumiseen
 • Vetää keskustelu
 • Varata keskusteluun henkilö joka toimii kirjurina
 • Toimittaa keskustelun kirjaus ja yhteenveto heti keskustelun jälkeen

Poikkeusaikojen dialogien koordinoinnista, yhteenvedon koostamisesta ja sen välittämisestä valtion- ja kuntien hallintoon sekä julkaisemisesta kaikkien käyttöön vastaavat DialogiAkatemia, Erätauko-säätiö, oikeusministeriö, Sitra ja valtiovarainministeriö.

Tervetuloa mukaan! Sinua tarvitaan!

Kaavat lähi- ja etäkeskustelujen järjestämiseksi

Voit käyttää näitä kaavoja (käsikirjoituksia) apunasi järjestäessäsi Poikkeusajan dialogeja. Tulosta kaavat tästä:

Poikkeusajan dialogit syksyllä 2020

Päivämäärä Aihe Järjestäjä
Etädialogi: Joulu. 18.30. Tulossa on ehkä hieman erilainen joulu, koronajoulu. Miten poikkeukselline vuosi vaikuttaa joulun odotukseen ja viettoon? Mitä joulu on kenties ilman yhteislaulua, tai joulukirkkoja, eri sukupolvien yhdessäoloa? Ilmoittaudu: anna-maija.viljanen-pihkala@evl.fi Helsingin Tuomiokirkkoseurakunta, Toivon dialogit
Ilmoittaudu nyt: Korona-ajan vaikutukset yhteisöihin nyt ja tulevaisuudessa. Tampere, Kyttälänkatu 1 A, klo 18 sekä Zoom klo 16.30. DialogiAkatemia
Etädialogi: Kuolema. 18.30. Marraskuuta on sanottu kuoleman kuukaudeksi – tarkoittaahan marras kuolemaan. Alkukuusta vietämme pyhäinpäivää, jolloin monien askeleet suuntautuvat hautusmaille. Luontokin tuntuu kuolevan. Korona-aikana kuolema on tullut lähelle. Monet ovat havahtuneet omaan kuolevaisuuteensa.Miltä tämä kaikki tuntuu? Ilmoittaudu osoitteeseen anna-maija.viljanen-pihkala@evl.fi Helsingin Tuomiokirkkoseurakunta, Toivon dialogit
Ekologinen kestävyys koronan aikana ja tulevaisuudessa. Helsinki, Kinaporinkatu 2 B klo 18 sekä Tampere, Kyttälänkatu 1 A klo 18. Ilmoittaudu osoitteeseen toimisto@dialogiakatemia.fi DialogiAkatemia
Etädialogi: Rukous. Klo 18.30. Rukous on kristityn tapa olla Jumalan edessä; rukous on sydämen puhetta Jumalan kanssa. Miten korona on vaikuttanut yhteyteen Jumalan kanssa, hengellisyyteen, rukoilemiseen. Ilmoittaudu osoitteeseen anna-maija.viljanen-pihkala@evl.fi Helsingin Tuomiokirkkoseurakunta, Toivon dialogit
Ilmoittaudu nyt: Oikeudenmukaisuus koronan aikana ja tulevaisuudessa. Helsinki, Kinaporinkatu 2 B klo 18 sekä Zoom klo 16.30. Ilmoittaudu osoitteeseen toimisto@dialogiakatemia.fi DialogiAkatemia
Etädialogi: Koronasyksy. Klo 18.30. Selvisimme koronakeväästä. Kesällä saimme hengähtää. Keväälle kuljimme kohti valoisaa kesää. Nyt menemme kohti synkkää syksyä. Jännitämme, tuleeko toinen aalto vai purevatko varotoimenpiteet. Mistä löytyvät voimavarat pimenevään syksyyn? Ilmoittautuminen osoitteeseen anna-maija.viljanen-pihkala@evl.fi. Lisätietoja myös Maikilta. Helsingin Tuomiokirkkoseurakunta, Toivon dialogit,