Erätauko-keskusteluja, Erätauko-menetelmään perustuvia keskusteluja sekä Erätauko-koulutuksia järjestävät eri tahot Suomessa ja maailmalla. Pelkästään vuonna 2024 järjestettiin ainakin 1 384 Erätauko-keskustelua tai menetelmään perustuvaa keskustelua. Näihin osallistui ainakin 19 755 ihmistä. Mieletöntä!
Keskusteluiden järjestäjistä uusia oli 173. Yhteensä Erätauko-menetelmää on käyttänyt ainakin 655 toimijaa erilaisiin käyttötarkoituksiin. Erätauko-säätiö järjesti itse viime vuoden aikana yhteensä 126 Erätauko-keskustelua, joihin osallistui yhteensä 1 426 ihmistä.
Vuonna 2024 järjestettiin muun muassa seuraavia suuria dialogikokonaisuuksia:
- Hyvin sanottu -keskustelufestivaali, joiden 90 keskusteluun osallistui yli 1 100 ihmistä. Keskustelujen kävijäpalaute oli arvosanaltaan asteikolla 1-5 mitattuna 4,59. Hanketta koordinoivat Yle ja Erätauko-säätiö.
- Festivaalikeskustelujen lisäksi Hyvin sanottu -hankkeen yhteistyökumppanit järjestivät vuoden aikana yhteensä peräti 137 keskustelua, joissa osallistujia oli yhteensä 2 399. Lisäksi Erätauko-säätiön järjestämissä Hyvin sanottu -koulutuksissa käytiin 30 dialogia, joissa osallistujia oli kaiken kaikkiaan 324.
- Kansalliset dialogit, joihin osallistui sekä kevään että syksyn kierrosten aikana yli 2 300 osallistujaa. Kevään yhteenvedossa mukana olivat myös Erätauko-säätiön ja valtioneuvoston kanslian järjestämät 37 Tulevaisuusdialogia, joihin osallistui yhteensä 280 henkilöä.
- Vantaan juhlavuosidialogit, joihin osallistui yhteensä yli 4 000 vantaalaista. Iso osa keskusteluista oli Erätaukoon perustuvia, Lahden kaupungin kehittämiä Skididialogeja.
- Nepalin partiolaisten Nepalissa järjestämät keskustelut, joihin osallistui yli 3 600 ihmistä. Hanke on ulkoministeriön rahoittama ja toteutetaan yhteistyössä Erätauko-säätiön, Suomen Partiolaisten ja Nepalin partiolaisten kanssa.
- JAMKissa Erätauko-keskusteluihin osallistui 600 opiskelijaa osana opintojaksoa.
- Alaston totuus -keskustelufestivaalilla Tartossa käytiin yhteensä 79 Erätauko-keskustelua saunassa.
- Aseman lasten Walkers-toiminnan keskusteluihin osallistui lähes 240 aikuista ja nuorta. Keskustelujen aiheena oli nuorten kohtaaminen.
- Lisäksi käytiin lukemattomia muita Erätauko-keskusteluja, joista pääset lukemaan esimerkiksi nettisivujemme Ajankohtaista– ja Kokemuksia-osioista
Nämä ovat aivan mielettömiä lukuja! Iso kiitos jokaiselle Erätauko-keskustelun järjestäneelle, ohjanneelle ja keskusteluun osallistuneelle. Ilman teitä ei olisi Erätaukoa. Työtä rakentavamman ja tasavertaisemman keskustelukulttuurin eteen tehdään yhdessä.
Joka kerta, kun Erätauko-keskustelun jälkeen nousee penkistä, huomaa ymmärtävänsä toista vähän paremmin.”
Vaikka seuraamme ja tilastoimme menetelmän käyttöä ja levinneisyyttä jatkuvasti, on tehtävä kuitenkin haastava: Menetelmä on luotu aivan kaikille eli kuka tahansa voi ottaa sen vapaasti käyttöönsä. Näin ollen kaikki järjestetyt keskustelut eivät kantaudu meidän korviimme. Ilmoittamamme luvut ovat lukuja, jotka sen sijaan ovat meidän tiedossamme. Todellisuudessa määrät voivat siis olla vieläkin hurjempia.
Erätauko-säätiön koulutukset ovat lämminhenkisiä ja innostavia
Keräämme jatkuvasti palautetta myös Erätauko-säätiön järjestämistä koulutuksista. Viime vuoden aikana koulutimme ja perehdytimme Erätaukoon yhteensä 1 200 ihmistä. Vuoden 2024 palautteiden keskiarvo asteikolla 1-5 mitattuna oli 4,45.
Erätauko-ohjaajakoulutus on ollut esimerkiksi osa Humakin yhteisöpedagogiopintoja. Viime vuoden aikana koulutuksiimme Humakin kampuksilla ympäri Suomen osallistui yhteensä 228 alan opiskelijaa.
Todella mielenkiintoinen ja kokonaisvaltainen paketti! Kiitos! Paljon uusia ideoita ja varmuutta tulevaisuuden keskustelujen pitämiseen. Hyvän suunnittelun merkitys kirkastui itselleni. Erätauon sivustolla huikea määrä hyvää materiaalia oman toiminnan tueksi. Nyt suunnittelemaan.” -Opiskelijapalaute
Saamme paljon kiitosta ja hyvää palautetta järjestämistämme koulutuksista. Palautteissa korostuvat asiantuntijoidemme ammattitaito, lämminhenkisyys sekä innostava ja kannustava asenne. Lisäksi kiitosta saa itse menetelmä, joka on yksinkertainen, nopeasti opittavissa, taipuu moneen ja on helposti sovellettavissa.
Mielenkiintoista huomata, kuinka paljon voi ajatus niinkin arkipäiväisestä asiasta kuin keskustelu, muuttua koulutuksilla. Voittamisen, käännyttämisen ja tuloksellisuuden sijaan, joka on työkontekstissa itselle normaalia, voikin vain nauttia keskustelusta sen itsensä takia ja kenties oivaltaa yhdessä jotain uutta.”
Erätauko-säätiön lisäksi Erätauko-koulutuksia järjestävät monet muutkin tahot. Tulevia koulutuksia löydät nettisivuiltamme.
Pääset lukemaan lisää kokemuksia Erätauko-keskusteluista, itse menetelmästä ja järjestämistämme koulutuksista täältä.
Kiitos, kun teette tätä tärkeää työtä. Tuli toiveikkaampi olo tulevaisuuden suhteen – vielä on tällaisia ihmisiä, jotka tekevät työtä ymmärtämisen eteen.”
Kerro meille järjestämästäsi keskustelusta!
Seuraamme jatkuvasti Erätauko-menetelmän käyttöä, jotta voimme arvioida sen vaikuttavuutta. Olisi siis suuri apu, mikäli voisit ilmoittaa meille järjestämästäsi keskustelusta. Kaikki tieto on meille erittäin arvokasta.
Voit ilmoittaa meille keskustelustasi tämän lomakkeen kautta.
Vielä kerran valtava kiitos jokaiselle keskusteluun osallistuneille, omia ajatuksia jakaneelle, itsensä ylittäneelle, uutta oppineelle ja muiden kokemuksia kuunnelleelle. Me olemme jälleen kerran häkeltyneitä näitä lukuja yhteenlaskiessamme!
Mikä Erätauko-säätiö?
Erätauko-säätiön tarkoituksena on yhdessä muiden dialogista kiinnostuneiden tahojen kanssa muuttaa keskustelukulttuuri Suomessa rakentavammaksi, vähentää yhteiskunnan jakautumista ja lisätä ihmisten osallisuutta yhteiskuntaan. Erätauko-keskustelujen avulla rakennetaan parempaa arkea, yhteiskuntaa ja maailmaa.
Kirjoittanut: Eveliina Alho