”Olin päässyt osallistumaan Erätauko-keskusteluun keskustelijana ja innostuin heti menetelmästä.

Tarvitsemme Erätauon kaltaista keskustelua, johon kaikki voivat osallistua taustasta riippumatta ja haastavistakin aiheista puhutaan toisia kunnioittaen turvallisessa ympäristössä.

Tällaiselle tavalle keskustella on valtava tarve! Ensimmäisen Erätauko-keskusteluni jälkeen tuntui, että kaikki olivat tulleet tasapuolisesti kuulluksi ja olin ymmärtänyt jotain uutta muiden kokemusten kautta.

Erätauko lisää ymmärrystä muita kohtaan.

Suosittelen ehdottomasti muitakin yksityishenkilöitä järjestämään Erätauko-viikolla keskustelun omassa kodissaan! Erätauko-säätiöstä saa hyvät ohjeet ja materiaalit siihen.

Minulla on perusluottamus ihmisiin, joten ei tuntunut vaikealta kutsua kotiin vieraita ihmisiä. Se oli helppoa minulle.

Jos tuntuu siltä, että saa kauhean fasilitointistressin, niin kotona voi päästä helpommallakin kuin järjestämällä tilat muualta. Joulukuussa on niin pimeäkin, että kun muualta kodista sulkee valot, ei tarvitse edes siivota koko taloa.

Itse aloitin kutsumalla mukaan keskusteluun omia tuttuja. Huomasin kutsuja lähettäessäni, että oma ystäväpiiri oli yllättävän homogeeninen.

Saadakseni osallistujajoukosta moninaisemman aloin kysyä lisää ihmisiä mukaan omien tuttujen kautta.

Mukaan tulikin monipuolisesti erilaisia ihmisiä ja keskusteluun saatiin hiukan enemmän diversiteettiä. Keskustelussa oli mukana ihmisiä, joita en tuntenut aikaisemmin. Osallistujista osa oli muualta tänne muuttaneita.

Kutsuminen on hyvä aloittaa ajoissa. Monet ovat kiireisiä. Vaikka Erätauko-viikko on vasta joulukuussa, niin kutsuminen on hyvä aloittaa vaikka nyt heti.

Varsinkin jos tuntuu, et haluaa mahdollisimman monipuolisen porukan – muitakin kuin oman ystäväpiirin ihmisiä.

Ihmiset kannattaa kutsua henkilökohtaisesti. Yleiseen kutsuun on vaikeampi tarttua.

Äitini houkuttelin paikalle sanomalla, että tarjolla on myös ruokaa. On hyvä keittää keskustelijoille vaikka kahvit tai teetä. Tarjottavan ei tarvitse olla ihmeellistä, eli siitäkään ei kannata ottaa stressiä.

Toivottavasti mahdollisimman moni ihminen rohkaistuu järjestämään oman Erätauko-keskustelun, sillä rauhallinen erilaisten ihmisten kohtaaminen on kiinnostavaa, lisää ymmärrystä, ja saa oivaltamaan uusia asioita ihmisyydestä ja maailmasta.”

– Pauliina Vesterinen, www.pau.haus

Teksti: Laura Rantanen Kuva: Nana Simelius

Diablogit

  • Erätauko-keskustelut Kansallismuseon uudistustyön tukena - keiden tarinat tulisi kertoa?

    Suomen Kansallismuseo uudistuu. Uudistumisprosessiin liittyen keväällä 2023 järjestettiin Erätauko-keskustelusarja, jonka tavoitteena oli lisätä ymmärrystä kulttuureista, identiteeteistä ja historiasta eri näkökulmista. Tähän diablogiin on haastateltu Kansallismuseon yhteisömanageria Elisa Sarpoa sekä museolehtoria Hanna Korhosta.
  • Syötteellä käydään viikoittain Erätauko-keskusteluja

    Syötteen 300:n asukkaan kylässä asustaa noin kymmenen hengen porukka, joka käy viikoittain Erätauko-keskusteluja. Parhaillaan keskusteluja käydään jopa pari kolme kertaa viikossa. Erätauko on vakiintunut osaksi arkea, ja keskusteluja aletaan käymään nykyään myös spontaanisti ajankohtaisista aiheista.
  • Erätauko-keskustelua uudistuvista datatalouden pelisäännöistä

    Datatalouden pelisäännöt uudistuvat Euroopan unionissa. Uudet EU-säännöt tulevat vaikuttamaan niin yrityksiin kuin yksityishenkilöihin. Koska sääntely on monimutkaista, mutta samalla se tarjoaa runsaasti uusia mahdollisuuksia yritysten arkeen, liiketoiminnan uudistamiseen ja toiminnan tehostamiseen, muutoksia kannattaa pureskella yhdessä näkemyksiä ja oivalluksia vaihtaen.
Kaikki diablogit