Máhccan-elokuvan kuvauksissa Suomen kansallismuseon kokoelmakeskuksessa. Kuva: Janne Niskala

Sillä, kuka kertoo kenenkin tarinaa, on valtavasti merkitystä. Museot kertovat tarinoita, ja niillä on ollut läpi historian suuri merkitys vähemmistöihin kohdistuvien stereotypioiden ylläpitämisessä. Suomen kansallismuseo palautti vuonna 2021 yli 2000 esineen saamelaiskokoelmansa Saamelaismuseo Siidalle. Museot palkittiin vuonna 2022 tästä kulttuuriperinnön palauttamisesta eli repatriaatiosta Europa Nostra -kulttuuriperintöpalkinnolla. Tämä kansainvälisesti merkittävä repatriaatio toimii lähtöpisteenä Suvi Westin ja Anssi Kömin Jussi-palkitussa dokumenttielokuvassa, joka laajenee käsittelemään kulttuuriperinnön merkitystä ja omistajuutta, yhteyttä esivanhempiin ja anteeksiantoa.

 

Museoammattilaisten dialogikeskustelut järjestetään:

to 19.9. klo 9.30–11.30, Helsingissä Puistokatu 4:ssä

to 3.10. klo 13–15, Oulun taidemuseossa

ma 18.11. Klo 13–15, Tampereella Postimuseon Kohtaamispaikka Kuplassa

Osallistujat katsovat ennen tilaisuutta Kotiinpaluu-elokuvan (kesto 1 h 15 min) omatoimisesti. Lähetämme ilmoittautuneille linkin elokuvaan. Dialogitilaisuudessa keskustellaan elokuvan teemoista yhdessä. Dialogikeskustelujen kiertueen tarkoituksena on lisätä Kotiinpaluu-elokuvan katsomiskokemuksen pohjalta keskustelua kulttuuriperinnön omistajuudesta ja syventää ymmärrystä.

Erätauko-säätiö tarjoaa osallistujille mahdollisuuden kouluttautua dialogimenetelmän käyttöön kiertueen jälkeen tiistaina 14.1.2025 klo 9–15 ja tiistaina 28.1.2025 klo 9–12.

Suomen kansallismuseo kehittää kiertueella omaa dialogimenetelmäänsä. Museon tavoitteena on kehittää dialogeista pysyvä toimintamuoto yhteisöjen kanssa toimimiseen ja osallisuuden lisäämiseen tulevaisuudessa.

 

Luottamuksellisesti ja rakentavasti keskustellen

Dialogien pohjalla on Sitran kehittämä Erätauko-keskustelumenetelmä. Dialogi antaa osallistujille mahdollisuuden tulla kuulluksi ja kokea osallisuutta, sekä tarjoaa tilaa tuoda omia näkökulmia esille. Dialogi syntyy hetkessä; siihen ei tarvitse valmistautua ennakkoon. Keskustelu käydään omien kokemusten pohjalta. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja ne käydään rakentavan keskustelun pelisääntöjen mukaan. Tarkoituksena ei ole päästä ratkaisuihin tai yksimielisyyteen.

Ilmoittautuminen on avattu, ja tapahtuu Eventilla-palvelussa.

Lue alkuperäinen uutinen Suomen Kansallismuseon nettisivuilta.

Uutiset

  • Uusi työkalu ukrainalaisten osallistamiseksi keskusteluun on nyt julkaistu

    Kokosimme yhteistyössä virolaisen DD Foundationin kanssa Erätauko-menetelmään perustuvan työkalun ukrainalaisten osallistamiseksi paikallisyhteisöihin. Työkalu perustuu eri Pohjoismaissa asuvien ukrainalaisten kanssa käytyihin haastatteluihin, mutta vinkit toimivat hyvänä työkaluna myös muiden kotinsa jättämään joutuneiden kanssa käytävissä keskusteluissa.
  • Kansanvalistusseura myönsi Erätauko-keskustelulle kunniakirjan rauhantyöstä

    Tänä vuonna 150-vuotisjuhlaansa viettävä Kansanvalistusseura sr. (Kvs-säätiö) myönsi juhlavuotensa kunniaksi kunniakirjat rauhantyöstä Erätauko-säätiölle ja Suomen Rauhanliitolle. Kansanvalistusseuran Sivistyspalkinto myönnettiin dosentti ja kirjailija Hannele Cantellille.
  • Erätauko-säätiön työ on vaikuttavaa

    Säätiön työn vaikuttavuutta arvioidaan säännöllisesti. Arvioinnin avulla saadaan myös ymmärrystä siitä, minkälaisiin tekoihin säätiön kannattaisi keskittyä jatkossa.
Kaikki uutiset