Toimivassa dialogissa tärkeintä on kokemus yhdenvertaisuudesta. Siitä, että ihmiset kohdataan ihmisinä – ei pelkästään oman organisaation, sukupuolen, etnisen taustan tai jonkun muun viiteryhmän edustajana. Kuulostaa helpolta, eikö totta?

Me Sitrassa järjestämme jatkuvasti erilaisia tilaisuuksia, koulutusohjelmia ja yhteiskehittelyprojekteja, joissa dialogisten menetelmien osaaminen on kaiken a ja o. Dialogi työvälineenä onkin vuosien varrella tullut tutuksi ja neuvoja ja materiaaleja rakentavan keskustelun tueksi on koottu muun muassa tänne. Olemme kuitenkin huomanneet, että lupaavan dialogin tuhoaminen ei ole kovin vaikeaa.

Jotta sinä voisit oppia virheistämme, tässä asioita, joita EI kannata tehdä, jos tähtää rakentavaan keskusteluun. S’il vous plaît!

11 kikkaa tuhota dialogi:

 1. Käännytä – Älä anna periksi! Käännytä muut puolellesi, pakota heidät ymmärtämään edes nimellisesti. Pidä soolosi mahdollisimman pitkinä, muut oppivat näin parhaiten.
 2. Voita – Kerää pisteitä, voita väittely, ole nokkela.
 3. Vetäydy – Pysyttely omassa laatikossasi äläkä vaan kerro muille ajatuksistasi.
 4. Pitäydy – Jos jokin asia ei sovi maailmankatsomukseesi, unohda se.
 5. Kiirehdi – Kiirehdi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa päätöksiä ja toimintaa; ”eiköhän tämä ollut tässä.”
 6. Korota itsesi – Muista kertoa ylivertaisesta koulutuksestasi, käsittämättömän monipuolisesta kokemuksestasi ja kaiken kattavista tiedoistasi. Alleviivaa asemaasi ja tiputtele riittävästi nimiä jokaiseen puheenvuoroosi.
 7. Keskeytä – Tiedät kuitenkin etukäteen, mitä toinen aikoo sanoa.
 8. Auktoriteettiargumentit – Jos asia-argumentit eivät riitä, yritä auktoriteeteillä. Jos sekään ei toimi, käy persoonaan kiinni.
 9. Ole poissa – Räplää kännyä, tablettia tai jotain. Tiedät kuitenkin ennalta mitä muut sanovat.
 10. Vastusta aina – Vastusta periaatteessa. Käytä aina advocatus diaboli* -puheenvuorosi.
 11. Patenttiratkaisut – Muistuta patenttiratkaisustasi, joka toimisi tässäkin.

Olemme kehittäneet dialogista lähestymistapaa viime vuosina muun muassa Kestävän talouspolitiikan johtamiskursseilla, KulttuuriVOS-uudistuksen fasilitointityössä ja Erätauko-hankkeessa.

Yllä oleva listaus on poimittu asiamiehemme ja dialogin harrastajan Tapio Anttilan parin vuoden takaisesta blogista Totaalvoetbal.

*Paholaisen asianajajan (lat. advocatus diaboli) tehtävänä oli katolisessa kirkossa kyseenalaistaa väitetty ihme.

Teksti: Heli Nissinen
Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet, Sitra

Diablogit

 • Aleksi Lumpeen vaikuttajatyö metsästyskeskustelun ylläpitäjänä rakentuu Erätauko-säätiöltä tuttujen periaatteiden ympärille

  Aleksi Lumme vastaanotti Suomen dialogiteko 2022 -tunnustuksen edistettyään rakentavaa keskustelua vaikeista aiheista usean vuoden ajan. Rakentavan keskustelun aktiivin tavoitteena on olla ihminen, joka luo ympärilleen hyvää keskustelua. Aleksin mukaan avainasemassa vaikeisiin keskusteluihin osallistuessa on mielenhallinta: halu viedä asiaa ja keskustelua eteenpäin, ei voittaa. Tässä diablogissa pääsemme kuulemaan Aleksin ajatuksia vaikeisiin keskusteluihin osallistumisesta Erätauon oppeja hyödyntäen.
 • MuseoX -hanke vie Erätauko-dialogin osaksi museon arkea

  Oletko koskaan pohtinut, että olisipa jossain tila, joka on pyhitetty rauhalliselle, tasavertaiselle ja kunnioittavalle dialogille? Ei hätää, tällainen tila valmistuu osana MuseoX -hanketta yhteistyössä Erätauko-säätiön kanssa vuonna 2024. Tässä diablogissa projektitutkija Henna Kojo ja kokoelmapäällikkö Teemu Ahola kertovat, kuinka Erätauko-dialogi otetaan osaksi uutta viestinnän, pelin, postin ja digitaalisen elämän museota.
 • Hämeenlinnan matka ensimmäiseksi Hyvin sanottu -festivaalikaupungiksi

  Hämeenlinnan kaupungin toimintakulttuurin kehittämisstrategian teemaa “arvosta jokaista kohtaamista” toteutetaan Erätauko-dialogin avulla. Kaupungin matkasta kohti ensimmäistä Hyvin sanottu -keskustelufestivaalia kertovat Markku Rimpelä ja Laura Latomäki.
Kaikki diablogit