Toimivassa dialogissa tärkeintä on kokemus yhdenvertaisuudesta. Siitä, että ihmiset kohdataan ihmisinä – ei pelkästään oman organisaation, sukupuolen, etnisen taustan tai jonkun muun viiteryhmän edustajana. Kuulostaa helpolta, eikö totta?

Me Sitrassa järjestämme jatkuvasti erilaisia tilaisuuksia, koulutusohjelmia ja yhteiskehittelyprojekteja, joissa dialogisten menetelmien osaaminen on kaiken a ja o. Dialogi työvälineenä onkin vuosien varrella tullut tutuksi ja neuvoja ja materiaaleja rakentavan keskustelun tueksi on koottu muun muassa tänne. Olemme kuitenkin huomanneet, että lupaavan dialogin tuhoaminen ei ole kovin vaikeaa.

Jotta sinä voisit oppia virheistämme, tässä asioita, joita EI kannata tehdä, jos tähtää rakentavaan keskusteluun. S’il vous plaît!

11 kikkaa tuhota dialogi:

 1. Käännytä – Älä anna periksi! Käännytä muut puolellesi, pakota heidät ymmärtämään edes nimellisesti. Pidä soolosi mahdollisimman pitkinä, muut oppivat näin parhaiten.
 2. Voita – Kerää pisteitä, voita väittely, ole nokkela.
 3. Vetäydy – Pysyttely omassa laatikossasi äläkä vaan kerro muille ajatuksistasi.
 4. Pitäydy – Jos jokin asia ei sovi maailmankatsomukseesi, unohda se.
 5. Kiirehdi – Kiirehdi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa päätöksiä ja toimintaa; ”eiköhän tämä ollut tässä.”
 6. Korota itsesi – Muista kertoa ylivertaisesta koulutuksestasi, käsittämättömän monipuolisesta kokemuksestasi ja kaiken kattavista tiedoistasi. Alleviivaa asemaasi ja tiputtele riittävästi nimiä jokaiseen puheenvuoroosi.
 7. Keskeytä – Tiedät kuitenkin etukäteen, mitä toinen aikoo sanoa.
 8. Auktoriteettiargumentit – Jos asia-argumentit eivät riitä, yritä auktoriteeteillä. Jos sekään ei toimi, käy persoonaan kiinni.
 9. Ole poissa – Räplää kännyä, tablettia tai jotain. Tiedät kuitenkin ennalta mitä muut sanovat.
 10. Vastusta aina – Vastusta periaatteessa. Käytä aina advocatus diaboli* -puheenvuorosi.
 11. Patenttiratkaisut – Muistuta patenttiratkaisustasi, joka toimisi tässäkin.

Olemme kehittäneet dialogista lähestymistapaa viime vuosina muun muassa Kestävän talouspolitiikan johtamiskursseilla, KulttuuriVOS-uudistuksen fasilitointityössä ja Erätauko-hankkeessa.

Yllä oleva listaus on poimittu asiamiehemme ja dialogin harrastajan Tapio Anttilan parin vuoden takaisesta blogista Totaalvoetbal.

*Paholaisen asianajajan (lat. advocatus diaboli) tehtävänä oli katolisessa kirkossa kyseenalaistaa väitetty ihme.

Teksti: Heli Nissinen
Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet, Sitra

Diablogit

 • Erätauko-keskustelut Kansallismuseon uudistustyön tukena - keiden tarinat tulisi kertoa?

  Suomen Kansallismuseo uudistuu. Uudistumisprosessiin liittyen keväällä 2023 järjestettiin Erätauko-keskustelusarja, jonka tavoitteena oli lisätä ymmärrystä kulttuureista, identiteeteistä ja historiasta eri näkökulmista. Tähän diablogiin on haastateltu Kansallismuseon yhteisömanageria Elisa Sarpoa sekä museolehtoria Hanna Korhosta.
 • Syötteellä käydään viikoittain Erätauko-keskusteluja

  Syötteen 300:n asukkaan kylässä asustaa noin kymmenen hengen porukka, joka käy viikoittain Erätauko-keskusteluja. Parhaillaan keskusteluja käydään jopa pari kolme kertaa viikossa. Erätauko on vakiintunut osaksi arkea, ja keskusteluja aletaan käymään nykyään myös spontaanisti ajankohtaisista aiheista.
 • Erätauko-keskustelua uudistuvista datatalouden pelisäännöistä

  Datatalouden pelisäännöt uudistuvat Euroopan unionissa. Uudet EU-säännöt tulevat vaikuttamaan niin yrityksiin kuin yksityishenkilöihin. Koska sääntely on monimutkaista, mutta samalla se tarjoaa runsaasti uusia mahdollisuuksia yritysten arkeen, liiketoiminnan uudistamiseen ja toiminnan tehostamiseen, muutoksia kannattaa pureskella yhdessä näkemyksiä ja oivalluksia vaihtaen.
Kaikki diablogit