Toimivassa dialogissa tärkeintä on kokemus yhdenvertaisuudesta. Siitä, että ihmiset kohdataan ihmisinä – ei pelkästään oman organisaation, sukupuolen, etnisen taustan tai jonkun muun viiteryhmän edustajana. Kuulostaa helpolta, eikö totta?

Me Sitrassa järjestämme jatkuvasti erilaisia tilaisuuksia, koulutusohjelmia ja yhteiskehittelyprojekteja, joissa dialogisten menetelmien osaaminen on kaiken a ja o. Dialogi työvälineenä onkin vuosien varrella tullut tutuksi ja neuvoja ja materiaaleja rakentavan keskustelun tueksi on koottu muun muassa tänne. Olemme kuitenkin huomanneet, että lupaavan dialogin tuhoaminen ei ole kovin vaikeaa.

Jotta sinä voisit oppia virheistämme, tässä asioita, joita EI kannata tehdä, jos tähtää rakentavaan keskusteluun. S’il vous plaît!

11 kikkaa tuhota dialogi:

 1. Käännytä – Älä anna periksi! Käännytä muut puolellesi, pakota heidät ymmärtämään edes nimellisesti. Pidä soolosi mahdollisimman pitkinä, muut oppivat näin parhaiten.
 2. Voita – Kerää pisteitä, voita väittely, ole nokkela.
 3. Vetäydy – Pysyttely omassa laatikossasi äläkä vaan kerro muille ajatuksistasi.
 4. Pitäydy – Jos jokin asia ei sovi maailmankatsomukseesi, unohda se.
 5. Kiirehdi – Kiirehdi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa päätöksiä ja toimintaa; ”eiköhän tämä ollut tässä.”
 6. Korota itsesi – Muista kertoa ylivertaisesta koulutuksestasi, käsittämättömän monipuolisesta kokemuksestasi ja kaiken kattavista tiedoistasi. Alleviivaa asemaasi ja tiputtele riittävästi nimiä jokaiseen puheenvuoroosi.
 7. Keskeytä – Tiedät kuitenkin etukäteen, mitä toinen aikoo sanoa.
 8. Auktoriteettiargumentit – Jos asia-argumentit eivät riitä, yritä auktoriteeteillä. Jos sekään ei toimi, käy persoonaan kiinni.
 9. Ole poissa – Räplää kännyä, tablettia tai jotain. Tiedät kuitenkin ennalta mitä muut sanovat.
 10. Vastusta aina – Vastusta periaatteessa. Käytä aina advocatus diaboli* -puheenvuorosi.
 11. Patenttiratkaisut – Muistuta patenttiratkaisustasi, joka toimisi tässäkin.

Olemme kehittäneet dialogista lähestymistapaa viime vuosina muun muassa Kestävän talouspolitiikan johtamiskursseilla, KulttuuriVOS-uudistuksen fasilitointityössä ja Erätauko-hankkeessa.

Yllä oleva listaus on poimittu asiamiehemme ja dialogin harrastajan Tapio Anttilan parin vuoden takaisesta blogista Totaalvoetbal.

*Paholaisen asianajajan (lat. advocatus diaboli) tehtävänä oli katolisessa kirkossa kyseenalaistaa väitetty ihme.

Teksti: Heli Nissinen
Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet, Sitra

Diablogit

 • Erätauko-keskustelua lastensuojelun kokemusasiantuntijuudesta

  Vaikka kokemusasiantuntijuus on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisessa lastensuojelussa, liittyy toimintaan monenlaisia kysymyksiä ja toisistaan poikkeavia näkemyksiä. Viisiosainen Kokemusasiantuntijuutta pintaa syvemmältä -kesustelusarja pyrkii osaltaan vastaamaan keskeisiin kysymyksiin kuulemalla Erätauko-menetelmää hyödyntäen niin kokemusasiantuntijoita itseään kuin muitakin alalla työskenteleviä ammattilaisia.
 • Meidän Espoo 20X0 - Erätauko-keskustelua tulevaisuuden Espoosta

  Espoossa keskusteltiin Erätauko-dialogia hyödyntäen siitä, miltä tulevaisuuden Espoon tulisi näyttää. Dialogin avulla pyrittiin kuulemaan erilaisia näkemyksiä ja lisäämään yhteistä ymmärrystä kaupungin ja sen eri asuinalueiden tulevaisuudesta. On tärkeää, että keskustelu kaupunkisuunnittelun teemoista on laajaa, ja siihen pääsevät osallistumaan myös asukkaat itse. Tähän kirjoitukseen on haastateltu Espoon kaupungin palvelupäällikköä Heli-Maija Nevalaa sekä Omnian asiakkuus- ja myyntipäällikköä Tuula Alankoa.
Kaikki diablogit