Walkers on Aseman Lasten kehittämä nuorisotyön malli, jota toteutetaan yli 20 paikkakunnalla ympäri Suomea. Toiminnan tavoitteena on tehdä Suomesta nuorisoystävällisempi yhteiskunta. Walkers tuo turvallisia aikuisia – nuorisoalan ammattilaisia ja vapaaehtoisia – nuorten arkeen, juuri sinne missä nuoret muutenkin viettävät aikaansa. Erityisesti pyritään tavoittamaan heitä, jotka syystä tai toisesta jäävät muiden palveluiden ulkopuolelle tai kokevat haasteita elämässään.

Tässä diablogissa ääneen pääsevät Aseman Lasten Walkers-toiminnan päällikkö Minna Lahtela ja koordinaattori Ville Koikkalainen sekä Erätauko-säätiön asiantuntija Valtteri Tervala. He pohtivat, miten nuorten ja aikuisten kohtaamista voidaan tukea sekä mitä Erätauko-keskusteluissa olisi tärkeää ottaa huomioon.

Dialogi on koko demokraattisen yhteiskunnan tärkein taito. Sitä pitäisi tuoda jykevämmin koko nuorisoalalle. Enemmän kuin puhutaan osallisuudesta, pitäisi puhua dialogista ja demokratiataidoista,” Minna Lahtela

Vaikka dialogi on aina ollut tärkeä osa Walkers-toimintaa, järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa keskustelusarja, joista kerättyä tietoa hyödynnetään myös toiminnan kehittämisessä. Vuoden 2024 aikana käytiin 14 Erätauko-keskustelua, joihin osallistui yhteensä lähes 240 aikuista ja nuorta. Keskustelut tekivät näkyväksi Walkers-toiminnan tarpeen, ja sen merkityksen nuorten elämässä. 

Keskusteluissa nousi esiin selkeä tarve lisätä nuorten ja aikuisten kohtaamista arjessa. Nuoret kertoivat kokevansa, että heihin suhtaudutaan usein epäluuloisesti tai heidät leimataan pelkästään iän tai olemuksen perusteella. Lisäksi keskusteluissa korostui aikuisten valta-asema suhteessa nuoriin – ja tämän ymmärtäminen on aikuisten toiminnan kannalta tärkeää. Keskustelut toivat esiin myös sen, että Suomen eri paikkakunnilla yhdenvertaisuus toteutuu eri tavoin. Keskustelujen palautteen perusteella tällaisia tilaisuuksia ja dialogin paikkoja tarvitaan selvästi lisää.

Tämä vahvisti mulle sen, että me aikuiset ollaan valtasuhteessa lapsiin ja nuoriin ja on aikamoinen vaatimus asettaa heitä siihen asemaan, että vaaditaan, että lasten ja nuorten pitäisi uskaltaa tulla juttelemaan meille. Että asetelma pitäisi kääntää niin, että me aikuiset jalkauduttais nuorten luo ja mentäis heidän luokse juttelemaan, että miten me voitaisiin jalkautua useammin itse heidän luokse ja heidän maailmaan,” keskusteluun osallistunut aikuinen

Pääset lukemaan keskustelusarjasta lisää täältä.

 

Vinkkejä Erätauko-keskusteluihin aikuisten ja nuorten kanssa

Kutsu nuoria mukaan. Nuorten näkökulmat ovat arvokkaita, ja heitä kannattaa kuulla kaikissa keskusteluissa – aiheesta riippumatta. Mieti siis aina, voisiko mukaan kutsua myös nuoria. Muista kuitenkin, ettei nuorten ole tarkoitus edustaa koko ikäluokkaansa, vaan vain ja ainoastaan itseään.

Panosta kutsumiseen. Kutsuminen on keskustelun yksi tärkeimmistä vaiheista – tee se huolella. Nuoria on helpompi tavoittaa, kun kutsuja on heille ennestään tuttu. Pohdi, voisiko keskustelun järjestää yhteistyökumppanin kanssa, joka jo valmiiksi tavoittaa nuoria.

  • Esimerkiksi Walkers-kiertueen keskusteluissa kutsujana toimivat nuorille tutut työntekijät.

Hyvät pohjat tulevat halvemmaksi. Kerro selkeästi, mistä on kyse, erityisesti jos joku muu toimii viestinviejänä ja kutsujana. Pidä huolta, että viestinviejä tietää, mistä puhuu. Nuoria ei kuitenkaan kannata ohjeistaa liikaa, sillä tämä saattaa pelästyttää turhaan, eikä Erätauko-keskusteluun tarvitse valmistautua etukäteen.

  • Walkers-keskusteluissa osa viestinviejistä oli ymmärtänyt kiertueen tarkoituksen paremmin kuin toiset, ja tällä oli myös vaikutusta motivaatioon kutsua nuoria mukaan. Ville ja Minna painottavat, että hyvällä pohjatyöllä on iso vaikutus keskustelun onnistumiseen.

Kaveri mukaan tarvittaessa. Jos nuorta jännittää tulla yksin, pohdi, voisiko hän ottaa tarvittaessa kaverin tai esimerkiksi tutun nuoriso-ohjaajan mukaan. Huomioi nuorten yksilölliset tarpeet ja toiveet.

“Mitä mä tästä saan?” Tarjoa jotain konkreettista, kuten pizzaa tai leffalippu. Kerro myös, miksi keskustelua käydään ja millaista vaikutusta siihen osallistumisella on. Pidä lupauksista kiinni, jotta nuoret kokevat osallistumisen mielekkääksi. Vältä näennäistä kuulemista.

Pidä huolta osallistujien monipuolisuudesta. Kohderyhmä riippuu keskustelun luonteesta ja aiheesta, mutta yleisesti ottaen on hyvä kutsua paikalle ihmisiä eri taustoita. Erilaiset näkökulmat tekevät dialogista hedelmällisemmän. Kutsu keskusteluun mukaan myös aikuisia eri taustoista.

  • Walkers-kiertueen keskustelussa oli mukana niin alueen päättäjiä, kasvatusalan ammattilaisia kuin paikallisia vanhempia.

Pohjusta aikuisille heidän rooliaan. Aikuisten on tärkeä unohtaa oma ammattiroolinsa ja tulla keskusteluun omana itsenään. Perinteisen asetelman rikkominen voi olla avain parempaan dialogiin. Kerro, että hyvän palautteen antaminen nuorille on tärkeää. Jos aihe on haastava, varmista, että aikuiset ovat valmiita keskustelemaan aiheesta nuorten kanssa ilman kauhistelua tai valistavaa otetta.

  • Minna ja Ville ovat huomanneet, että joskus erityisesti kasvatusalan ammattilaisten voi olla vaikea päästä pois omasta ammatti-identiteetistään. Siksi tämän painottaminen etukäteen on tärkeää.

Nyt unohdetaan tittelit. Erätauossa keskustelua käydään omalla etunimellä. Tätä on hyvä erikseen korostaa keskusteluun osallistuville aikuisille. Vältetään titteli- ja meriittilistauksia, jotka voivat nostaa kynnystä osallistua. Keskustelua käydään ihmiseltä ihmiselle.

  • Walkers-keskusteluihin osallistui esimerkiksi eri alueiden päättäjiä. Niihin keskusteluihin, jotka aloitettiin omien meriittien listaamisella, oli huomattavasti vaikeampi osallistua “ihan vaan Villenä”.

Mitäpä jos aloittaisit nuorten kuulemisella? Joskus voi olla hyvä ajatus aloittaa keskustelu niin, että ensin keskusteluun osallistuvat aikuiset vain kuuntelevat nuoria, ja vasta hetken päästä keskustelu avataan kaikille osallistujille.

Kysy keskusteluaihetta nuorilta. Kysy, mikä nuoria koskettaa, mistä he haluaisivat keskustella ja millaisesta kulmasta. On tärkeää, ettei keskustelusta tule valistamista, vaan dialogia, jossa opitaan ymmärtämään itseä, toisia ja aihetta paremmin. Jos keskustelun aiheena on esimerkiksi päihteet, voisikin kulmaksi ottaa vaarojen sijaan sosiaaliset suhteet.

  • Walkers-toiminnassa tilastoidaan nyt keskusteluaiheita, joista nuoret itse haluavat keskustella. Monet esiin nousseista aiheista ovat sellaisia, joista ei välttämättä puhuta aikuisten kanssa, mutta joista nuoret toivoisivat enemmän keskustelua.

Käytä nuorille sopivaa kieltä. Tätä varten olemme kehittäneet Erätauko nuorille -kokonaisuuden, jossa sanasto on selkeämpää ja pelisääntöjä on kuuden sijaan kolme. Tämä tukee nuorten osallistumista keskusteluun.

Virittäydy keskusteluun. Keskustelun käynnistämistä voi tukea erilaisten toiminnallisten harjoitusten avulla. Näiden avulla voidaan esimerkiksi harjoitella kuuntelemista tai vaikkapa toisen ihmisen asemaan asettumista. Erätauko nuorille -kokonaisuudesta löydät valmiita virittäytymisaktiviteetteja.

  • Jokaiseen Walkers-kiertueen keskusteluun virittäydyttiin Yhdenvertaisuuskävelyllä, jonka tarkoituksena oli herättää keskustelua ja pohtia aihetta toisen ihmisen näkövinkkelistä.

Huomioi erilaiset keskustelijat. Osa nuorista on nopeampia keskustelijoita, osa hitaampia. Anna tilaa hiljaisille hetkille ja rajaa aktiivisimpia osallistujia tarpeen mukaan. Huomioi myös erilaiset kielitodellisuudet. Tätä voi tukea esimerkiksi kuvamateriaalien avulla. Lisäksi erilaiset räplättävät esineet voivat auttaa kuuntelemiseen keskittymistä. Näitä voivat olla esimerkiksi erilaiset fidget-lelut tai stressipallot.

Valmistaudu väliaktiviteetein. Joskus ringissä istuminen saattaa olla puuduttavaa ja vaatia paljon keskittymistä. Voit varautua keskusteluun väliaktiviteetilla, johon sisältyy ylös nousemista ja liikettä. Aina tällaista ei kuitenkaan tarvita. Nuorten kanssa myös pariporinoita voi ottaa useammin.

Pidä huolta, että on keskustelulla on oikeasti vaikutusta. Älä lupaa mitään turhaan. Jos kirjaat keskustelun, pohdi, kenen pöytään koonti kannattaisi läväyttää, kenen siitä olisi tärkeä kuulla ja kenen kanssa voisit tehdä yhteistyötä. Pohdi, voitko kutsua keskusteluun jonkun, joka voisi viedä viestiä eteenpäin. Viesti myös osallistujille, mitä keskustelusta seuraa.

  • Walkers-kiertuetta tullaan hyödyntämään toiminnan kehittämiseen ja tällä hetkellä pohditaan, kenen muun olisi tärkeä kuulla yhteenvedosta. Lisäksi keskusteluissa oli mukana päättäjiä, ja erityisesti pienemmillä paikkakunnilla nuorten suusta kuultuja kehitysehdotuksia on voitu lähteä toteuttamaan nopeallakin aikataululla.

Aina ei ensimmäisellä kerralla onnistu, ja siksi jatkuvuus on tärkeää. Ensimmäisen keskustelun järjestäminen voi olla joskus haastavaa, sillä esimerkiksi osallistujien löytäminen ei aina ole ihan helppoa. Tästä ei kannata lannistua. Toisella kerralla saattaa mennä jo paljon paremmin. Siksi keskusteluja kannattaa järjestää useampia.

  • Walkers-toimintavastaavat tulevat saamaan Erätauko-ohjaajakoulutuksen, jolloin heidän on helppo lähteä käymään dialogia itse omilla paikkakunnillaan nuorten kanssa. Näin keskusteluille tulee toistuvuutta ja keskusteluja pystytään käymään matalammalla kynnyksellä nuoria koskettavista ajankohtaisista aiheista.

 

Mikä Erätauko-säätiö?

Erätauko-säätiön tarkoituksena on yhdessä muiden dialogista kiinnostuneiden tahojen kanssa muuttaa keskustelukulttuuri Suomessa rakentavammaksi, vähentää yhteiskunnan jakautumista ja lisätä ihmisten osallisuutta yhteiskuntaan. Erätauko-keskustelujen avulla rakennetaan parempaa arkea, yhteiskuntaa ja maailmaa.

Kirjoittanut: Eveliina Alho

Diablogit

Kaikki diablogit