Palautteita Erätauko-menetelmästä

Erätauko on tapa käynnistää ja käydä rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua – mahdollisuus pysähtyä ja harkita asioita rauhassa. Erätauon avulla voit tuoda eri lähtökohdista tulevia ihmisiä käymään tasavertaista keskustelua.

Menetelmä saa usein kiitosta sen yksinkertaisuudesta ja mukautuvuudesta. Menetelmä on helppo oppia ja sen käyttöön liittyen löytyy runsaasti erilaista materiaalia ja valmista sanoitusta. Erätauko on luotu kaikille, eli kuka tahansa voi ottaa menetelmän käyttöönsä. Sitä on helppo soveltaa omiin käyttötarkoituksiin sopivaksi. Lue lisää menetelmän muokattavuudesta täältä.

Tälle sivulle on kerätty muutamia palautteita, joita olemme saaneet itse menetelmästä. Lisää palautteita löydät myös järjestämiimme koulutuksiin ja keskusteluihin liittyen.

Erätauko kehittää läsnäolon taitoa, kuuntelun taitoa, jäsentämisen taitoa ja ymmärrystä. Se laajentaa näkökulmia ja kehittää myös sellaista taitoa, että pystyy katsomaan asioita toisesta tai useastakin eri näkökulmasta. Se kehittää myös sellaista taitoa, mikä onkin tosi vaikea asiantuntijaorganisaatiossa, se nimittäin purkaa tietämisen pakkoa. Ei ole ihan tavanomaista sanoa, että nyt en kyllä tiedä vastausta. Se inhimillistää.

Sivustoilta löytyvä materiaali on niin selkeästi tuotettu, että koulutuksen jälkeen tuntuu vaivattomalta ottaa menetelmä käyttöön.

Menetelmään perehtyminen paransi välittömästi omia dialogiataitoja.

Mä oon ymmärtänyt ihan eri tavalla, mitä kuunteleminen ylipäätään on. Mulle Erätauko on tuonut vapauden tunteen, koska mulla ei tarvitse olla valmista vastausta. Saa vain istua ja kuunnella. Se on sellaista maadoittumista: ollaan siinä hetkessä läsnä, laitetaan puhelimet pois ja kohdataan ihmiset ihmisinä.

Tämä on erittäin hieno konsepti ja toivotaan sen leviävän laajasti koko yhteiskuntaan. 

Selkeä ja toimiva malli, jota helppo alkaa soveltamaan lasten kanssa.

Erätauko-keskustelut tuovat esiin erilaisia näkökulmia, lisäävät ymmärrystä ja osaamista huomata, että meitä ihmisiä on monenlaisia. Arvostan Erätauossa sitä, että sillä ei pyritä löytämään ratkaisuja ja saamaan tuloksia. Se jo riittää, että ollaan avattu keskustelu ja näin prosessi käynnistyy jokaisen päässä. Ja se on jo sitä oppimista, kun aletaan miettimään asioita uudella tavalla. Ja ehkä jo sekin, että ylipäätään aletaan miettimään asioita.

Dialogi on muutoksen väline, kun jokaisella on ääni, se on demokratiaa 

Mulle Erätauko oli vau-elämys. Kun sietoprosessin kävi läpi, tuli tosi vapautunut olo, että mun ei ole pakko sanoa kaikkea ääneen ja huomasin, että näitä miettimiäni asioitahan sanotaan jo.

Suurin anti on ollut ehkä se kaikkien ihmisten samanarvoisuus. Kuka tahansa oletkaan piirissä, niin sinun mielipiteellä on yhtä suuri arvo ja merkitys. Toivottavasti sen on myös pystynyt välittämään kaikille osallistujille.

Erätauko on toimintamuotona hyvä ja sen myötä me ollaan saatu ymmärrystä niistä asioista, joista sitä on kaivattukin. Kun menetelmää pystyi muokkaamaan ja yhdistämään siihen meidän omaa sisältöä, on se toiminut entistä antoisampana. On hyvä, että menetelmää pystyy muokkaamaan omiin tarpeisiinsa

Kyllä mä pidän näitä Erätauko-dialogeja hyvin tiiviisti tuolla kainalossa ja omassa työkalupakissa valmiina. Ne ovat keino tuottaa yhteistyötä vaikuttavasti.