”Kuulin alunperin Erätauosta jo silloin, kun sitä vasta kehitettiin Sitrassa. Kuulin villejä huhuja uudesta dialogimenetelmästä, jonka avulla saadaan käytyä tolkullista yhteiskunnallista keskustelua tosi vaikeistakin aiheista ja kasvatettua niistä yhdessä ymmärrystä.

Tykkäsin tosi paljon ideasta, että Erätauko tuo yhteiskunnallisen keskustelun kaikkien kansalaisten ulottuville. Sitä myötä kasvaa ei vain yhteiskunnallisen keskustelun määrä, vaan myös ja erityisesti sen laatu. Se, että kokemuspuhe pistettiin mallissa keskiöön, kuulosti myös jo silloin loistavalta.

Kouluttauduin DialogiAkatemiassa Erätauko-fasilitaattoriksi viime vuoden lopussa. Ajattelin, että haluan tuoda Erätauon omaan työyhteisööni ja jäsentemme ulottuville. Meillä ERTOssa on strategiatasolla pyrkimys vahvistaa jäsendemokratiaa, ja siihen Erätauko tuo konkreettisen työkalun.

Olin mielessäni kalenteroinut vuodelle 2020 Erätauko-dialogeja erilaisista työelämäaiheista ja suunnitellut niiden toteuttamista kasvokkain käytävinä keskusteluina liittomme toimistolla Pasilassa.

Korona sekoitti pakan ja vaikutti siltä, että joudun pistämään koko Erätauon meidän osaltamme pöytälaatikkoon. Kun sitten Dialogiakatemia ja Erätauko-säätiö nostivat pikavauhtia pystyyn poikkeusajan dialogit, niin minullekin löytyi kehikko aloittaa dialogit jäsenistöllemme.

Perehdytys- ja sparraussessiot tukivat kevään hässäkässä kivasti Erätaukojen toteuttamista.

Vedin keväällä kolme Erätaukoa etänä. Käytännössä sain niistä hyvän perustason kokemuksen Erätauon käytöstä ja mahdollisuuksista.

Myös nyt syksyllä ERTO on mukana poikkeusajan dialogeissa, ja vedän vähintään kaksi dialogia. Keskustelut ovat olleet tähän mennessä osallistujille tosi myönteisiä kokemuksia. Aiheisiin on menty sisälle ennakkoluulottomasti ja omien kokemusten jakaminen on ollut osallistujille luontevaa.

Olen itse saanut fasilitoidessani tärkeää ymmärrystä siitä, miten keskeinen juttu kuunteleminen on. Olen perusluonteeltani järjestelmällinen, tykkään selkeistä agendoista ja aikatauluissa pysymisestä.

Erätauossa keskustelun kaava on systemaattinen, mutta sen sisällä tapahtuu paljon ennalta määrittelemätöntä, sillä ihmisten kokemukset päättävät keskustelun suunnan ja painopisteet. Fasilitoinnissa 98% onkin kuuntelua ja 2% sitä, että muistaa pitää kiinni aikataulusta.

Erätaukojen jälkeen olen itse kokenut iloa siitä, kun olemme keskustelijaporukan kanssa kohonneet arjen yläpuolelle. Jokin merkityskone on pyörähtänyt käyntiin, ollaan hetki oltu itseämme isompia. Erätauolla saa aikaiseksi jännittäviä ”mitä ihmettä äsken tapahtui!” -kokemuksia.

Koen, että Suomessa yhteiskunnallinen keskustelu on perinteisesti ollut varattu poliittisille toimijoille ja asiantuntijoille, mikä on niin sanotusti vähän hölmöläisen hommaa.

Erätauko kaikessa ihanassa yksinkertaisuudessaan kapinoi tätä perinnettä vastaan tuomalla uuden dynamon peliin: kansalaisten kokemusmaailmojen rajattomuuden. Ja metodin, jolla se saadaan eloon.”

Teemu Miettinen, talous- ja henkilöstöpäällikkö, Toimihenkilöliitto ERTO ry

Diablogit

  • Erätauko-keskustelut Kansallismuseon uudistustyön tukena - keiden tarinat tulisi kertoa?

    Suomen Kansallismuseo uudistuu. Uudistumisprosessiin liittyen keväällä 2023 järjestettiin Erätauko-keskustelusarja, jonka tavoitteena oli lisätä ymmärrystä kulttuureista, identiteeteistä ja historiasta eri näkökulmista. Tähän diablogiin on haastateltu Kansallismuseon yhteisömanageria Elisa Sarpoa sekä museolehtoria Hanna Korhosta.
  • Syötteellä käydään viikoittain Erätauko-keskusteluja

    Syötteen 300:n asukkaan kylässä asustaa noin kymmenen hengen porukka, joka käy viikoittain Erätauko-keskusteluja. Parhaillaan keskusteluja käydään jopa pari kolme kertaa viikossa. Erätauko on vakiintunut osaksi arkea, ja keskusteluja aletaan käymään nykyään myös spontaanisti ajankohtaisista aiheista.
  • Erätauko-keskustelua uudistuvista datatalouden pelisäännöistä

    Datatalouden pelisäännöt uudistuvat Euroopan unionissa. Uudet EU-säännöt tulevat vaikuttamaan niin yrityksiin kuin yksityishenkilöihin. Koska sääntely on monimutkaista, mutta samalla se tarjoaa runsaasti uusia mahdollisuuksia yritysten arkeen, liiketoiminnan uudistamiseen ja toiminnan tehostamiseen, muutoksia kannattaa pureskella yhdessä näkemyksiä ja oivalluksia vaihtaen.
Kaikki diablogit