”Olen työskennellyt vuoden maa- ja metsätalousministeriössä, sitä ennen olin töissä Sitrassa. Jo Sitrassa tutustuin Erätauko-menetelmään esimerkiksi omien henkilöstöfoorumeidemme kautta.

Kun aloitin nykyisessä työssäni mietin, että Erätauko olisi juuri sopiva menetelmä ministeriön ilmastoruokaohjelman valmisteluun.

Halusimme mennä ympäri Suomea tapaamaan ihmisiä ja keskustelemaan miltä ruoka-arki näyttää ja tuntuu. Tuntui, että usein ilmastoruoka näkyy julkisuudessa vastakkainasettelun kautta. Halusimme selvittää, että onko todellisuus oikeasti sellaista.

Todellisuus ei ole niin mustavalkoinen, ja se tuli hyvin esille, kun kiersimme ympäri Suomea järjestämässä Erätaukoja. Ihmiset olivat hyvin avoimia rakentavalle keskustelulle.

Ilmastoruokaohjelman tavoitteena on tukea yhteiskunnan siirtymistä kohti ilmastokestävää ruokajärjestelmää. Hanke käynnistyi vuoden 2020 alussa.

Ilmastoruokaohjelmalla tavoitellaan merkittävää systeemistä muutosta. Sen vaikutuksia täytyy osata ennakoida hyvin monipuolisesti eri näkökulmista. On tärkeää tavoittaa myös osapuolia, jotka eivät aiemmin ole osallistuneet ilmastoruoka-aiheisiin keskusteluihin.

Mietimme:

Millaista ruokaa Suomessa tuotetaan ja syödään tulevaisuudessa ja millaista on ilmastokestävä ruoka? Miten sosiaalinen oikeudenmukaisuus, talous ja terveys huomioidaan tässä muutoksessa?

Keskustelut järjestettiin Kemijärvellä, Tampereella, Raaseporissa, Uuraisilla, Hämeenlinnassa, Joensuussa, Naantalissa ja Kurikassa. Erätauko-keskustelut ympäri Suomea olivat itselleni kevään antoisimpia työtehtäviä.

Kun puhutaan vaikka päästövähennyksistä puhutaan usein teknologisista ratkaisuista, eikä tunteista ja arjen ratkaisuista. Erätauko-keskustelujen kautta saamme tuotua myös ihmisten arjen kokemukset ja tunteet mukaan politiikkaan.

Vaikka keskustelu ruoka- ja ilmastopolitiikasta voi joskus olla kärkevääkin, niin Erätauko-keskustelut olivat todellisia hyvän mielen keskusteluja. Tunnelma oli ihana ja  usein osallistujat kokivat, että aika loppui aina kesken.

Keskusteluja olisi haluttu jatkaa pidempäänkin. Tuli myös tunne, että olisi kiva tavata toistekin näillä porukoilla!

Ilmastoruoka-keskusteluista jäi myös mieleen, että tosi monet ihmiset ovat valmiita ruokamuutoksiin ja miettivät ruuan ilmastovaikutuksia. Muutosten tekemisen ilmaston kannalta kestävämpään ruuantuotantoon ja syömiseen pitäisi vain olla mahdollisimman helppoa.

Ihmiset toivovat tukea siihen. Meidänkin Erätauoissamme nousi esille osallistujien toive siitä, että kestävät valinnat olisivat mahdollisimman houkuttelevia ja niihin tuettaisiin.

Seuraavaksi perehdymme tarkkaan keskusteluista tehtyihin materiaaleihin ja sitten pääsemme kertomaan tarkemmin mitä kaikkea keskusteluissa nousi esille. Hyödynnämme keskustelujen sisältöä ilmastoruokaohjelman valmistelussa.

Maa- ja metsätalousministeriön Erätauko-kiertueen lisäksi olen tänä vuonna saanut osallistua Valtioneuvoston Poikkeusajan dialogiin. Osallistujina oli ministeriöiden työntekijöitä ja muita valtionhallinnon ihmisiä.

Oli ihana päästä yhdessä puhumaan muuttuneesta tilanteesta. Muistan ihan liikuttuneeni jossakin kohtaa.”

Hanna Mattila, neuvotteleva virkamies, maa- ja metsätalousministeriö

Lue lisää Ilmastoruokaohjelmasta täältä.

Teksti: Laura Rantanen

Diablogit

  • Aleksi Lumpeen vaikuttajatyö metsästyskeskustelun ylläpitäjänä rakentuu Erätauko-säätiöltä tuttujen periaatteiden ympärille

    Aleksi Lumme vastaanotti Suomen dialogiteko 2022 -tunnustuksen edistettyään rakentavaa keskustelua vaikeista aiheista usean vuoden ajan. Rakentavan keskustelun aktiivin tavoitteena on olla ihminen, joka luo ympärilleen hyvää keskustelua. Aleksin mukaan avainasemassa vaikeisiin keskusteluihin osallistuessa on mielenhallinta: halu viedä asiaa ja keskustelua eteenpäin, ei voittaa. Tässä diablogissa pääsemme kuulemaan Aleksin ajatuksia vaikeisiin keskusteluihin osallistumisesta Erätauon oppeja hyödyntäen.
  • MuseoX -hanke vie Erätauko-dialogin osaksi museon arkea

    Oletko koskaan pohtinut, että olisipa jossain tila, joka on pyhitetty rauhalliselle, tasavertaiselle ja kunnioittavalle dialogille? Ei hätää, tällainen tila valmistuu osana MuseoX -hanketta yhteistyössä Erätauko-säätiön kanssa vuonna 2024. Tässä diablogissa projektitutkija Henna Kojo ja kokoelmapäällikkö Teemu Ahola kertovat, kuinka Erätauko-dialogi otetaan osaksi uutta viestinnän, pelin, postin ja digitaalisen elämän museota.
  • Hämeenlinnan matka ensimmäiseksi Hyvin sanottu -festivaalikaupungiksi

    Hämeenlinnan kaupungin toimintakulttuurin kehittämisstrategian teemaa “arvosta jokaista kohtaamista” toteutetaan Erätauko-dialogin avulla. Kaupungin matkasta kohti ensimmäistä Hyvin sanottu -keskustelufestivaalia kertovat Markku Rimpelä ja Laura Latomäki.
Kaikki diablogit