”Olen työskennellyt vuoden maa- ja metsätalousministeriössä, sitä ennen olin töissä Sitrassa. Jo Sitrassa tutustuin Erätauko-menetelmään esimerkiksi omien henkilöstöfoorumeidemme kautta.

Kun aloitin nykyisessä työssäni mietin, että Erätauko olisi juuri sopiva menetelmä ministeriön ilmastoruokaohjelman valmisteluun.

Halusimme mennä ympäri Suomea tapaamaan ihmisiä ja keskustelemaan miltä ruoka-arki näyttää ja tuntuu. Tuntui, että usein ilmastoruoka näkyy julkisuudessa vastakkainasettelun kautta. Halusimme selvittää, että onko todellisuus oikeasti sellaista.

Todellisuus ei ole niin mustavalkoinen, ja se tuli hyvin esille, kun kiersimme ympäri Suomea järjestämässä Erätaukoja. Ihmiset olivat hyvin avoimia rakentavalle keskustelulle.

Ilmastoruokaohjelman tavoitteena on tukea yhteiskunnan siirtymistä kohti ilmastokestävää ruokajärjestelmää. Hanke käynnistyi vuoden 2020 alussa.

Ilmastoruokaohjelmalla tavoitellaan merkittävää systeemistä muutosta. Sen vaikutuksia täytyy osata ennakoida hyvin monipuolisesti eri näkökulmista. On tärkeää tavoittaa myös osapuolia, jotka eivät aiemmin ole osallistuneet ilmastoruoka-aiheisiin keskusteluihin.

Mietimme:

Millaista ruokaa Suomessa tuotetaan ja syödään tulevaisuudessa ja millaista on ilmastokestävä ruoka? Miten sosiaalinen oikeudenmukaisuus, talous ja terveys huomioidaan tässä muutoksessa?

Keskustelut järjestettiin Kemijärvellä, Tampereella, Raaseporissa, Uuraisilla, Hämeenlinnassa, Joensuussa, Naantalissa ja Kurikassa. Erätauko-keskustelut ympäri Suomea olivat itselleni kevään antoisimpia työtehtäviä.

Kun puhutaan vaikka päästövähennyksistä puhutaan usein teknologisista ratkaisuista, eikä tunteista ja arjen ratkaisuista. Erätauko-keskustelujen kautta saamme tuotua myös ihmisten arjen kokemukset ja tunteet mukaan politiikkaan.

Vaikka keskustelu ruoka- ja ilmastopolitiikasta voi joskus olla kärkevääkin, niin Erätauko-keskustelut olivat todellisia hyvän mielen keskusteluja. Tunnelma oli ihana ja  usein osallistujat kokivat, että aika loppui aina kesken.

Keskusteluja olisi haluttu jatkaa pidempäänkin. Tuli myös tunne, että olisi kiva tavata toistekin näillä porukoilla!

Ilmastoruoka-keskusteluista jäi myös mieleen, että tosi monet ihmiset ovat valmiita ruokamuutoksiin ja miettivät ruuan ilmastovaikutuksia. Muutosten tekemisen ilmaston kannalta kestävämpään ruuantuotantoon ja syömiseen pitäisi vain olla mahdollisimman helppoa.

Ihmiset toivovat tukea siihen. Meidänkin Erätauoissamme nousi esille osallistujien toive siitä, että kestävät valinnat olisivat mahdollisimman houkuttelevia ja niihin tuettaisiin.

Seuraavaksi perehdymme tarkkaan keskusteluista tehtyihin materiaaleihin ja sitten pääsemme kertomaan tarkemmin mitä kaikkea keskusteluissa nousi esille. Hyödynnämme keskustelujen sisältöä ilmastoruokaohjelman valmistelussa.

Maa- ja metsätalousministeriön Erätauko-kiertueen lisäksi olen tänä vuonna saanut osallistua Valtioneuvoston Poikkeusajan dialogiin. Osallistujina oli ministeriöiden työntekijöitä ja muita valtionhallinnon ihmisiä.

Oli ihana päästä yhdessä puhumaan muuttuneesta tilanteesta. Muistan ihan liikuttuneeni jossakin kohtaa.”

Hanna Mattila, neuvotteleva virkamies, maa- ja metsätalousministeriö

Lue lisää Ilmastoruokaohjelmasta täältä.

Teksti: Laura Rantanen

Diablogit

  • Erätauko-keskustelut Kansallismuseon uudistustyön tukena - keiden tarinat tulisi kertoa?

    Suomen Kansallismuseo uudistuu. Uudistumisprosessiin liittyen keväällä 2023 järjestettiin Erätauko-keskustelusarja, jonka tavoitteena oli lisätä ymmärrystä kulttuureista, identiteeteistä ja historiasta eri näkökulmista. Tähän diablogiin on haastateltu Kansallismuseon yhteisömanageria Elisa Sarpoa sekä museolehtoria Hanna Korhosta.
  • Syötteellä käydään viikoittain Erätauko-keskusteluja

    Syötteen 300:n asukkaan kylässä asustaa noin kymmenen hengen porukka, joka käy viikoittain Erätauko-keskusteluja. Parhaillaan keskusteluja käydään jopa pari kolme kertaa viikossa. Erätauko on vakiintunut osaksi arkea, ja keskusteluja aletaan käymään nykyään myös spontaanisti ajankohtaisista aiheista.
  • Erätauko-keskustelua uudistuvista datatalouden pelisäännöistä

    Datatalouden pelisäännöt uudistuvat Euroopan unionissa. Uudet EU-säännöt tulevat vaikuttamaan niin yrityksiin kuin yksityishenkilöihin. Koska sääntely on monimutkaista, mutta samalla se tarjoaa runsaasti uusia mahdollisuuksia yritysten arkeen, liiketoiminnan uudistamiseen ja toiminnan tehostamiseen, muutoksia kannattaa pureskella yhdessä näkemyksiä ja oivalluksia vaihtaen.
Kaikki diablogit