Hämeenlinnan Verkatehtaalla järjestettävän keskustelufestivaalin tarkoituksena on lisätä suomalaisten rohkeutta osallistua keskusteluihin tärkeistä aiheista tarjoamalla positiivisia kokemuksia.

Tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden osallistua luottamuksellisiin keskusteluihin, liittyä mukaan spontaanisti erilaisiin pop up -keskusteluihin sekä kuunnella julkisia keskusteluja. Keskustelujen tukena toimii Erätauko-keskustelumenetelmä sekä sen Rakentavan keskustelun pelisäännöt. Samalla festivaalialueelle luodaan erilaisia kohtaamisen ja keskustelun paikkoja tapahtumaan osallistuville. Osa keskusteluista striimataan Ylen kanaville.

Tehtävämme on vahvistaa ihmisten välistä luottamusta ja demokratiaa. Iloitsemme yhteistyöstä sekä Ylen että Hämeenlinnan kaupungin kanssa ja kutsumme kaikki hankkeen yhteistyökumppanit mukaan järjestämään keskusteluja erilaisista, tärkeistä aiheista. Osallistujille tapahtuma mahdollistaa uudenlaisen tavan olla mukana – jokainen voi halutessaan osallistua keskusteluihin eri aiheista, kohdata uusia ihmisiä ja oppia lisää itsestä, muista ja maailmasta, kunnioittaen toisen ihmisarvoa. Laura Arikka, toimitusjohtaja, Erätauko-säätiö

Ylen toteuttaman Hyvin sanottu -kansalaiskyselyn mukaan 63% suomalaisista kokee kotimaisen keskustelukulttuurin muuttuneen huonommaksi ja neljännes suomalaisista kokee, ettei enää halua osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun, koska pelkää muiden reaktioita.

Samaan aikaan valtaosa suomalaisista kertoo nauttivansa syvällisistä keskusteluista ja enemmistö kertoo kaipaavansa lisää mahdollisuuksia rauhalliseen keskusteluun. Lähes kaikki suomalaiset ajattelevat, että hyvään keskusteluun kuuluu kuunteleminen, keskustelukumppanin kunnioittaminen ja kuulluksi tuleminen. Valtaosa ajattelee, että sananvapauteen kuuluu myös sananvastuu.

Kun olin lapsi, äitini tapasi aina sanoa, että puhumalla asiat selviää. Siinä on vinha perä. Rakentava keskustelu auttaa meitä ymmärtämään toinen toisiamme – ei välttämättä hyväksymään, mutta ymmärtämään erilaisia näkökulmia ja ajatuksia. Hyvin sanottu -festivaali tarjoaa tähän hienon mahdollisuuden. Jussi-Pekka Rantanen, Yle

Keskustelufestivaalia rakennetaan vahvasti yhdessä hankkeen yhteistyökumppanien kanssa. Tapahtuma onkin otettu kumppaneiden keskuudessa hyvin vastaan, ja samaan aikaan Hämeenlinnan keskustelufestivaalin kanssa nähdään pienempiä tapahtumia ympäri Suomen. Hankkeen kumppanit järjestävät festivaalilla luottamuksellisia keskusteluja, joita ei striimata.

Tämä on meille upea tilaisuus luoda Hämeenlinnaan lisää positiivista puhetta ja kuuntelemisen taitoa. Laura Latomäki, Tulevaisuuden tekijä, Hämeenlinnan kaupunki

Keskustelufestivaalin tarkempi ohjelma julkaistaan syyskuun alussa. Voit lukea lisää Hyvin sanottu -hankkeesta täältä, hankkeen pelisäännöistä täällä sekä yhteistyökumppaneista täällä.

Erätauko-säätiön tehtävänä on vahvistaa luottamusta, demokratiaa ja yhteiskunnallista resilienssiä tukemalla yhteiskunnallista keskustelua tärkeistä aiheista. Erityisesti säätiö pyrkii tukemaan sellaisten ihmisten osallistumista, jotka eivät yleensä osallistu yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Säätiö tukee Hyvin sanottu -yhteistyökumppaneita kouluttamalla ja perehdyttämällä Erätauko-menetelmään, järjestämällä maksuttomia koulutuksia sekä järjestämällä yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa erilaisia tilaisuuksia keskustelukulttuurin vahvistamiseksi.

Uutiset

  • Ehdota vuoden 2023 Suomen dialogitekoa!

    On taas aika ehdottaa Suomen dialogiteko -tunnustukselle saajaa. Erätauko-säätiö myöntää vuosittain Suomen dialogiteko -tunnustuksen jollekin toimijalle. Tunnustus jaetaan tänä vuonna kuudetta kertaa.
  • Hurraa! Erätauko nuorille -kokonaisuus on nyt julkaistu

    “Erätauko nuorille” on kokonaisuus, joka tukee dialogitaitojen harjoittelemista sekä osallisuuden toteutumista. Kokonaisuuden avulla voi kehittää omia sekä ryhmän keskustelu- ja kuuntelutaitoja. Materiaalien avulla voi lisäksi harjoitella Erätauko-keskustelun ohjaajana toimimista.
  • Valtteri Tervala aloittaa Erätauko-säätiössä uutena asiantuntijana

    Erätauko-säätiön tiimi saa helmikuun lopulla vahvistusta, kun Valtteri Tervala aloittaa säätiössä asiantuntijana. Erätauko-menetelmä on kulkenut mukana Valtterin tekemässä työssä jo menetelmän alkuajoista lähtien.
Kaikki uutiset