HÄMEENLINNA, SUOMI - LOKAKUU 1. 2022: Hyvin sanottu -keskustelufestivaali järjestettiin 30.9.-1.10.2022 Verkatehtaalla.

Hämeenlinnan Verkatehtaalla kulki tyytyväisen ja innostuneen oloisia ihmisiä 30.9.-1.10. Käynnissä oli Suomen ensimmäinen keskustelufestivaali, jota järjestämässä oli yli 50 eri yhteistyökumppania Hyvin sanottu -hankkeesta.

Ihmisten tapa kuvailla tapahtuman herättämiä tunteita tai ajatuksia vaihteli yleisestä kiittelemisestä jopa ylistämiseen. Ensimmäistä kertaa järjestetty tapahtuma herätti kiinnostusta, kiitosta ja myös toiveita jatkosta.

En odottanut, että tämä on näin hyvä. Yllättynyt, että tällainen on ilmainenkin. Täällä on sekaisin tavallisia ja julkisuudesta tuttuja ihmisiä. Ei kokoajan yritetä myydä jotain. Demokraattinen tapahtuma, käsitellään politiikkaakin hyvällä tavalla, Festivaalikävijä

Festivaaleille oli kutsuttu mukaan kaikki ja tapahtuma-alueelle oli vapaa pääsy. Keskusteluaiheita oli yli 80. Erilaisia teemoja, joihin kävijät pystyivät osallistumaan löytyi kouluruokailusta luottamukseen, esteettömyydestä turvallisuuteen sekä jääkiekosta ja teatterista siihen, että onko kaikki pilalla. Keskusteluihin pystyi osallistumaan paikan päällä sekä Ylen chatissä. Lisäksi keskustelufestivaalin sivutapahtumia järjestettiin Oulussa, Tampereella ja Lahdessa.

Julkisissa keskusteluissa pohdittiin esimerkiksi toivon merkitystä Shawn Huffin, Jasper Pääkkösen, Katri Helenan ja Pekka Hyysalon kanssa. Iso osa julkisista keskusteluissa on katsottavissa Yle Areenassa.

Hämeenlinnan kaupungin koordinoimissa, yhteistyökumppaneiden järjestämissä pop up -keskusteluissa kävijät saivat liittyä mukaan keskusteluun, joihin oli jo etukäteen kutsuttu erilaisia, aiheen parissa toimivia henkilöitä. Pop up -keskusteluissa käytettiin keskustelun tukena Erätauko-menetelmän pelisääntöjä ja elementtejä. Pop up -keskusteluita käytiin ympäri Verkatehdasta ja Taidemuseota sekä Verkatehtaan piha-alueella.

Odotukset ylittyivät täysin, olen saanut sikana oppeja. Tapahtuma imaissut täysin sisään, Festivaalikävijä

 

Erätauko-säätiö koordinoi ja hankkeen yhteistyökumppanit järjestivät parikymmentä luottamuksellista Erätauko-keskustelua, joista osaan myös festivaalikävijät pystyivät osallistumaan. Luottamukselliset keskustelut järjestettiin Verkatehtaan huoneissa, jotka oli sisustettu rauhallista keskustelua ja kotoisuutta tukemaan. Osa keskusteluista järjestettiin sohvilla istuen Olohuoneessa, osa rottinkituolien ja kasvien keskellä Puutarhassa, osa sähkönuotion ja aitojen kuusipuiden keskellä Leirinuotiolla ja osa ajattomilla klassikkohuonekaluilla sisustetussa Klassikot-huoneessa. Tilat saivat järjestäjiltä ja osallistujilta paljon kiitosta.

Luottamukselliset ja pop up -keskustelut saivat todella myönteistä palautetta. Näihin keskusteluihin osallistuneilta kerättiin 263 palautetta siitä, miten rakentavaksi ja tasavertaiseksi keskustelu koettiin arvosanalla 1-5 vitosen ollessa paras. Keskiarvoksi muodostui 4,6. Kaksisataa keskusteluihin osallistunutta antoi arvosanan viisi, eli koki keskustelun hyvin rakentavaksi ja tasavertaiseksi.

Keskustelut tehneet näkyväksi muiden kokemuksia. Ihana se rauha, mikä laskeutuu Erätauko-menetelmässä. Pysähdytään aiheen äärelle ja ajantaju hukkuu, Festivaalikävijä

Tuoreimman Hyvin sanottu –kyselytutkimuksen mukaan tarvetta teoille keskustelukulttuurin vahvistamiseksi on edelleen. Enemmistö suomalaisista kokee, että keskustelukulttuuri on muuttunut huonommaksi, vaikka luvussa on pientä myönteistä kehitystä edellisvuosiin verrattuna. Suomalaiset kertovat edelleen kaipaavansa lisää tilaisuuksia rauhalliseen keskusteluun sekä kunnioitusta itseä ja toisia kohtaan.

Omia ennakkoasenteita sai pudotettua yhdessä keskustelussa. Yhdessä keskustelussa uskalsin puhua vaikeista ja pelottavista aiheista. On ollut ilo, että uskaltaa olla avoin. Yhteenkuuluvaisuuden tunnetta myös ja innostusta ryhmänä huomasi myös. Tämä on ympäristö, jossa uskaltaa avautua, Festivaalikävijä

Hyvin sanottu -hankkeessa jatketaan näiden tekojen tukemista myös loppuvuonna ja alkuvuodesta 2023. Voit seurata erilaisia tilaisuuksia, tapahtumia ja tekoja esimerkiksi Hyvin sanottu -sivuston sekä Erätauko-säätiön kotisivujen kautta, Ylen eri alustoilla sekä osallistua yhteistyökumppaneiden toiminnan kautta. Ensi vuoden keskustelufestivaaleja on jo lähdetty suunnittelemaan palautteiden ja kehitystoiveiden avulla.

Keskustelufestivaalin järjestäminen ja toteuttaminen yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin, Ylen ja yhteistyökumppaneiden kanssa on ollut suuri ilo meille. Uudenlaiselle tapahtumalle tuntuu olevan selkeä tarve. Ensimmäinen kerta toi myös kehittämisideoita, joten on entistäkin innostavampaa lähteä suunnittelemaan ensi vuoden tapahtumaa!, Laura Arikka, toimitusjohtaja, Erätauko-säätiö

Hyvin sanottu – Bra Sagt on viisivuotinen hanke, jolla pyritään vahvistamaan suomalaisen keskustelukulttuurin parhaita puolia ja luomaan turvallisia keskusteluympäristöjä. Samalla pyritään vahvistamaan suomalaisten luottamusta ja ymmärrystä toisia kohtaan. Hanketta koordinoi Erätauko-säätiö ja Yle ja siinä on mukana yhteensä 158 toimijaa ja organisaatiota. Hankkeeseen voi yhä liittyä kumppaniksi, lämpimästi tervetuloa mukaan!

Artikkelikuva: Yle

 

Uutiset

  • Ehdota vuoden 2023 Suomen dialogitekoa!

    On taas aika ehdottaa Suomen dialogiteko -tunnustukselle saajaa. Erätauko-säätiö myöntää vuosittain Suomen dialogiteko -tunnustuksen jollekin toimijalle. Tunnustus jaetaan tänä vuonna kuudetta kertaa.
  • Hurraa! Erätauko nuorille -kokonaisuus on nyt julkaistu

    “Erätauko nuorille” on kokonaisuus, joka tukee dialogitaitojen harjoittelemista sekä osallisuuden toteutumista. Kokonaisuuden avulla voi kehittää omia sekä ryhmän keskustelu- ja kuuntelutaitoja. Materiaalien avulla voi lisäksi harjoitella Erätauko-keskustelun ohjaajana toimimista.
  • Valtteri Tervala aloittaa Erätauko-säätiössä uutena asiantuntijana

    Erätauko-säätiön tiimi saa helmikuun lopulla vahvistusta, kun Valtteri Tervala aloittaa säätiössä asiantuntijana. Erätauko-menetelmä on kulkenut mukana Valtterin tekemässä työssä jo menetelmän alkuajoista lähtien.
Kaikki uutiset