Tuoreen Hyvin sanottu –tutkimuksen mukaan yhä vain suurempi osa suomalaisista kokee keskustelukulttuurin menneen huonompaan suuntaan. Kahden edellisen vuoden positiivinen kehitys on kääntynyt jyrkkään laskuun, kun nyt peräti 68 prosenttia kokee keskustelukulttuurin huonontuneen. Muutosta viime vuoteen on 10 prosenttiyksikköä.

Erityisesti yhteiskunnallisen keskustelun koetaan ottaneen takapakkia, ja keskusteluihin kaivataan nyt lisää asiallisuutta. 62 prosenttia kertoo yhteiskunnallisen keskustelun sävyn olevan liian kiivas, ja 55 prosenttia kokee, ettei keskustelua käydä toista kunnioittavaan sävyyn. Vain 44 prosenttia kertoo voivansa kertoa ajatuksiaan yhteiskunnallisista asioista ääneen, pelkäämättä muiden reaktiota.

Samaan aikaan kuitenkin arvostus eri mieltä olevia kohtaan on kasvussa ja lisää paikkoja rauhallisemmille keskusteluille kaivataan. 77 prosenttia kertoo lisäksi nauttivansa syvällisistä keskusteluista. Hyvään keskusteluun ajatellaan edelleen kuuluvan kuunteleminen, keskustelukumppanin kunnioittaminen ja keskittyminen siihen, mitä toinen kertoo.

Ja juuri tähän tarpeeseen Hyvin sanottu -keskustelufestivaali pyrkii osaltaan vastaamaan. Festivaalin tavoitteena on osallistumisrohkeuden lisääminen ja ilon palauttaminen takaisin keskusteluun. 

Vuoden 2023 festivaalin palautteista käy ilmi, että osallistujat arvostavat keskustelijoiden moninaisuutta sekä tilaisuutta oppia kanssaihmisten ajatuksista. Festivaalikävijät eivät kaipaa asiantuntijoiden tai päättäjien keskusteluja, sillä näille on jo olemassa omat fooruminsa. Palautteissa korostuu muiden, “tavallisten ihmisten”, kokemuksista oppiminen. Konseptille on oma paikkansa ja tilauksensa muiden rinnalla. 

Haluamme painottaa, että juuri tässä onkin jutun juju: Sinä olet tervetullut ja sinua halutaan kuulla. Olet tervetullut kuuntelemaan, mutta myös keskustelemaan itse. Keskustelemaan spontaanisti. Hyppäämään mukaan keskustelun vietäväksi. Avaamaan suusi matalalla kynnyksellä. Esittämään vielä keskeneräisiä ajatuksia. Pohtimaan asioita yhdessä. Sinun ajatuksistasi ja kokemuksestasi ollaan kiinnostuneita. 

 

Vuoden 2023 Hyvin sanottu -festivaalit keräsivät jälleen hyvin positiivista palautetta

Vuoden 2023 festivaaleilla käytiin kahden päivän aikana lähes 90 keskustelua. Keskusteluiden aiheet vaihtelivat aina vapesta metsätalouteen ja koiran hyvän elämän tukemiseen. Festarit vetivät 900-1000 kävijää päivässä, mikä on 100% kasvua viime vuodesta. Yle Areenan lähetykset keräsivät parhaimmillaan kymmeniä tuhansia käynnistyksiä.

Keskusteluiden jälkeen kerätyt palautteet keskusteluiden koetusta rakentavuudesta ja tasavertaisuudesta puhuvat puolestaan: Palautteiden keskiarvo on huikeat 4,77, asteikolla 1-5 arvioituna. Numerollisia palautelappuja kertyi 333, ja yli 250 palautetta antaneista antoi arvosanaksi viisi eli koki keskustelun hyvin rakentavaksi ja tasavertaiseksi. Luottamuksellisissa keskusteluissa keskiarvo oli vielä tätäkin enemmän: 4,88.

Festivaalin kerrottiin toimineen hyvänä matalan kynnyksen kohtaamispaikkana, jossa törmätä tuttuihin ja tutustua uusiin ihmisiin. Monet jatkoivat keskusteluiden jälkeen juttua ja kertoivat nauttineensa uusiin ihmisiin tutustumisesta. 

Pitäisi puhua tuntemattomille enemmän. Siis järjestää tällaisia keskustelutilaisuuksia.”

Tapahtuma oli luonut kävijöissä lisäksi uskoa siihen, ettei keskustelukulttuuri ehkä olekaan niin huonolla mallilla kuin ehkä aikaisemmin on tullut ajatelleeksi. Lisäksi muiden kokemusten kuuleminen oli auttanut ymmärtämään toisenlaisia näkökulmia.

Tämä oli erittäin silmiä avaavaa ja auttoi ymmärtämään muiden kokemuksia, elämää ja ajatuksia.”

 

Osallistu sinäkin keskusteluun ensi vuonna Lahdessa tai lähimmässä satelliittitapahtumassa!

Hyvin sanottu -keskustelufestivaali jatkaa ensi vuonna samalla tutulla konseptilla Lahden Sibeliustalolla 27.-28.9.2024. Voit hakea keskustelunjärjestäjäksi niin paikan päälle Lahteen kuin myös satelliittitapahtumiin helmikuussa 2024. Tänä vuonna satelliittitapahtumia järjestettiin neljässä eri kaupungissa.

Hyvin sanottu -henkisiä Erätauko-keskusteluja tullaan järjestämään syyskuun lopulla Sibeliustalon lisäksi ympäri Suomea. Lähde sinäkin rohkeasti osallistumaan itseäsi kiinnostavaan keskusteluun tai haastamaan itseäsi aiheessa, joka ei olekaan entuudestaan tuttu.

Haluamme painottaa, että Erätauko-keskustelussa sinun ei tarvitse olla aiheen asiantuntija, eikä keskusteluun tarvitse valmistautua etukäteen. Osallistuminen ei vaadi viimeisen päälle valmiita ajatuksia ja puheenvuoroja. Monet ajatukset nousevat spontaanisti keskustelun lomassa, ja on tärkeää, että uskallamme tuoda esiin myös näitä keskeneräisiä ajatuksia. Se juuri onkin tämän homman juju.

 

 

Uutiset

Kaikki uutiset