Nepalin Partiolaiset on Suomen Partiolaisten pitkäaikainen ja ainutlaatuinen yhteistyökumppani – yhteinen kumppanuus juontaa juurensa aina 1970-luvulle. Vuonna 2023 käynnistyi ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroin rahoittama Scouts, Peace and Security -hanke, jonka tavoitteena on vahvistaa YK:n päätöslauselman 2250 Nuoret, rauha ja turvallisuus -tavoitteita. Päätöslauselma tunnistaa nuoret ensimmäistä kertaa aktiivisina rauhanrakentajina.
Hankkeen keskeiset teemat, rauha ja turvallisuus, ovat universaaleja ja ajankohtaisia. Yhteistyötä haluttiin rakentaa aiheiden ympärille, jotka eivät ole irrallisia myöskään Suomen kontekstista. Näin yhteistyö on aitoa, ja oppiminen molemminpuolista. Erätauko-säätiö on mukana hankkeessa yhteistyökumppanina.
Tähän diablogiin on haastateltu Suomen Partiolaisten vapaaehtoisia Aino Halista ja Lotta Yli-Hukkalaa sekä Nepalin Partiolaisista kuutta hankkeessa mukana ollutta nuorta. Iso kiitos ajatustenne jakamisesta Dipesh Adhikari, Affar Shrestha (Roman), Ira Singh Silwal, Bishal Pandey, Mukunda Ghimire ja Prapti Bhatt.
Voit lukea uutisen englanniksi täältä.
Erätauko-keskusteluja ympäri Nepalia
Koulutimme hankkeen aikana nepalilaisia partiojohtajia Erätauko-menetelmän käyttöön. Menetelmää hyödyntäen nuoret lähtivät itse järjestämään Nuoret ja rauha 2250 -keskustelutilaisuuksia. Vuonna 2024 keskusteluja järjestettiin kaiken kaikkiaan 64 eri puolilla Nepalia, kaikissa seitsemässä provinssissa. Osallistujia oli yli 3 600.
Nuoret vastasivat tilaisuuksien suunnittelusta ja toteutuksesta: he valitsivat aiheet, kutsuivat osallistujat ja hoitivat käytännön järjestelyt. Keskusteluiden aiheet määräytyivät sen mukaan, mikä kullakin alueella tuntui olennaiselta ja yhteiskunnallisesti merkittävältä. Keskustelun aiheet vaihtelivat aina ilmastonmuutoksesta huumeiden väärinkäyttöön sekä sukupuolten välisestä tasa-arvosta vammaisten oikeuksiin.
Keskusteluihin osallistui nuorten lisäksi myös päättäjiä eri tasoilta, poliiseja, marginalisoitujen ryhmien edustajia sekä paikallisyhteisöjen jäseniä. Keskustelut kirjattiin, ja kirjausten pohjalta laaditut raportit toimitettiin päättäjille. Lisäksi kirjausten pohjalta kootaan loppuraportti, jonka tavoitteena on viedä nuorten ääni ministeriöön ja lisätä heidän vaikutusmahdollisuuksiaan kansallisella tasolla.
Erätauko vaikuttamisen keinona – nuoret ja päättäjät samassa ringissä
Nepal on hierarkkinen yhteiskunta, eikä nuorilla ja marginalisoiduilla ryhmillä ole ollut juuri mahdollisuuksia suoralle vuorovaikutukselle päättäjien kanssa. Erätauko-keskustelut tekivät tästä kuitenkin mahdollista.
Keskustelujen onnistumisen kannalta olennaista on ollut se, että Erätauko-keskusteluissa noudatetaan tiettyä kaavaa, johon nuoret pystyivät tukeutumaan keskustelun aikana. Vaikka aluksi asetelma saattoi tuntua epämukavalta ja vieraalta, sujuivat keskustelut kuitenkin pääasiassa hyvin – päättäjät osoittivat kiinnostusta osallistujien ajatuksia kohtaan ja keskusteluista annettiin paljon positiivista palautetta. Lisäksi niille toivottiin jatkoa.
Kun keskustelussa on selkeä kaava, voi nuori tukeutua siihen ilman, että astuu henkilökohtaisesti kenenkään varpaille. Tämä luo turvallisen tavan harjoitella johtajuutta ja rohkaisee osallistumaan. Keskustelun ohjaaminen ei näin ollen henkilöidy kehenkään, ja se tuo turvaa”, Lotta Yli-Hukkala, Suomen Partiolaiset
Erätauko-menetelmällä voidaan käydä keskusteluja asetelmissa, joissa niitä ei normaalisti käydä. Ei Suomessakaan ole ihan tavallista, että nuoret kohtaavat päättäjiä arjessa – saati sitten Nepalissa. Dialogi antaa tähän kuitenkin mahdollisuuden. Politiikkaa tehdään nykyisille nuorille, joten on tärkeää, että he ovat mukana vaikuttamassa”, Aino Halinen, Suomen Partiolaiset
Monille nuorille ja marginalisoiduille ryhmille mahdollisuus keskustella päättäjien kanssa on ollut merkittävä ja voimaannuttava kokemus. Keskustelujen myötä osallistujat ovat kokeneet tulleensa kuulluiksi ja päässeet mukaan vaikuttamaan. Keskustelut ovat avanneet tilaa tasavertaiselle vuorovaikutukselle ja lisänneet ymmärrystä niin itsestä, muista kuin keskustellusta aiheesta.
In some areas people are not willing to express their ideas and thoughts, so Timeout Dialogues encouraged people to express their thoughts and feelings and requirements”, Bishal Pandey, Nepali Scouts
Keskusteluista on ollut jo nyt konkreettista hyötyä. Joillakin alueilla keskustelujen myötä on alettu tekemään yhteistyötä paikallishallinnon kanssa, ja osa on luvannut jopa rahoitusta nuorten toiminnalle.
Some local governments have been eager to work with us on the topic of drug addiction. They are collaborating with us through the use of the Timeout Dialogue method. They are also planning to provide funding for the programs, which has had a very positive impact in our province”, Dipesh Adhikari, Nepal Scouts
Nuorilla on ollut keskustelujen järjestämisessä paljon vastuuta, ja kuten kuvitella saattaa, on tilaisuuksien järjestäminen ollut paitsi kiinnostavaa, myös vaatinut paljon työtä ja tuntunut toisinaan haastavalta. Haasteista huolimatta nuoret kuvailevat kokemusta kuitenkin opettavaiseksi ja palkitsevaksi.
Haluamme ilmaista valtavan suuret kiitokset jokaiselle nepalilaiselle nuorelle, joka on ollut mukana järjestämässä Erätauko-keskusteluja. On suuri ilo kuulla, että ne ovat vieläpä onnistuneet näin valtavan vaikuttavalla tavalla! Hurraa!
Kohti hankkeen päätösvaihetta ja jatkuvuutta
Hankkeen aikana käydyt Erätauko-keskustelut ovat lisänneet rauhantaitoja, vahvistaneet toimijuutta ja luoneet tunnetta siitä, että nuoret voivat vaikuttaa asioihin. Lisäksi hankkeen myötä on saatu konkreettisia työkaluja vaikuttamistyöhön. Samalla keskustelut ovat herättäneet monissa osallistujissa kiinnostusta partioon, ja sen tarjoamiin vaikuttamisen mahdollisuuksiin.
We witnessed significant growth in interest in scouting, and we believe this has empowered youth leaders. I want to express my sincere appreciation to The Guides and Scouts of Finland and the Nepal Scouts. We have empowered the youth and succeeded to build a stronger and more inclusive province”, Prapti Bhatta, Nepal Scouts
Nyt hanke on edennyt viimeiseen vuoteensa. Edessä on keskustelujen pohjalta koostettavan raportin viimeistely sekä päätöstilaisuuden suunnittelu. Hankkeen tavoitteena on jäädä elämään, ja sekä nuorten että monien keskusteluihin osallistuneiden toiveena on, että Erätauko-keskustelut jatkuvat. Erätauko on osoittanut voimansa nuorten vaikutusmahdollisuuksien vahvistajana.
Vuosi 2025 on erityisen merkityksellinen, sillä tänä vuonna vietetään YK:n päätöslauselman 2250 Nuoret, rauha ja turvallisuus 10-vuotisjuhlaa. Nyt on otollinen hetki puhua nuorten roolista rauhan rakentamisessa. Oletko sinä mukana?
Mikä Erätauko-säätiö?
Erätauko-säätiön tarkoituksena on yhdessä muiden dialogista kiinnostuneiden tahojen kanssa muuttaa keskustelukulttuuri Suomessa rakentavammaksi, vähentää yhteiskunnan jakautumista ja lisätä ihmisten osallisuutta yhteiskuntaan. Erätauko-keskustelujen avulla rakennetaan parempaa arkea, yhteiskuntaa ja maailmaa.
Kirjoittanut: Eveliina Alho