Petra Jorasmaa

Elämä on usein joukko kummallisia sattumia ja niiden yhteissummia. Näin kävi minullekin, kun alkukesästä 2023 aloitin työt Kaarinan kaupungilla osallisuuskoordinaattorina. Pian sen jälkeen huomasin olevani osa Erätauko-keskusteluita ja niiden järjestämistä, ja seuraavaksi olinkin jo demokratiakylvyssä Varsovassa opiskelemassa DEMOS-dialogien fasilitointia helmikuussa 2025. 

DEMOS-fasilitaattorikoulutus oli ennen kaikkea mielenkiintoinen kokemus ja mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin eri maista ja kulttuureista, sekä kuulla heidän ajatuksiaan elämästä ja demokratiasta Puolassa ja Kroatiassa. Ihmiset olivat mukavan uteliaita kyselemään myös elämästä Suomessa ja siitä, miten meillä täällä asioita hoidetaan. 

Koulutusmatka tarjosi ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua demokratian käsitteisiin, verkostoitua kansainvälisesti sekä saada uusia näkökulmia osallisuuteen ja dialogiin.”

Koulutus tarjosi myös mahdollisuuden tutustua Varsovaan ja sen kulttuuriin. Varsinaisten koulutuspäivien jälkeen vietetyt yhteiset illalliset sekä kävelyt Varsovan kaduilla tarjoilivatkin toisenlaisen mahdollisuuden tutustua kaupunkiin. Kaupunkisuunnistus sujuikin näppärästi ryhmämme reippaiden partiolaisten johdolla. 

Mieleen Varsovasta jäivät erityisesti siistit kadut, lukuisat raskaat muistomerkit sekä joka kadunkulmassa olevat katolilaiset kirkot. Kaupunkikehittäjänä sain myös inspiraatiota hotellin läheisen puiston oleskelutiloista, jotka varmasti kokoavat erityisesti kesäaikaan ihmiset yhteen viettämään aikaa yhdessä ulkona. Tämän huomasi jo nyt vanhan kaupungin sydämestä valoketjujen alta löytyneen tekojääradan luona aikaansa viettävistä ihmisistä. Näistä ideoista lähtikin valokuvaterveiset oman kaupungin viherpalveluihin.

Pakko myöntää, että ennen lähtöä ajatus koulutukseen osallistumisesta sekä innosti että jännitti samaan aikaan, sillä ensimmäinen vilkaisu koulutuksen DEMOS-korttien aiheisiin pisti miettimään, kuinka paljon osaisin sanoa yhtään mitään ja vieläpä englanniksi. Taisi olla sitä ihan turhaa suomalaisten vaatimattomuutta. 

Huomasin Varsovassa nopeasti, että Suomi on monella tavalla demokratiassa Puolaa ja Kroatiaa edellä ja monet demokratian käsitteet ovatkin meille tavallaan melko arkisiakin asioita, vaikkei termi itsessään olisikaan täysin tuttu. Seuraava projekti voisikin olla vielä demokratiasanaston suomentaminen kansankielelle.  

Me suomalaiset opimme demokratian aakkoset hyvin pitkälti koulujärjestelmämme myötä. Emme välttämättä muista myöhemmin enää kaikkea yhteiskuntaopin tai historian nippelitietoa päätöksenteon portaista ja taustoista, mutta silti meissä asuu ajatus siitä, että asioita tulisi hoitaa yhdessä päättäen ja asioista keskustellen. Myös korruption vastustaminen on meidän yhteiskunnassamme itsestään selvää ja siihen suhtaudutaan vakavasti. On myös helpottavaa todeta, että voimme järjestää vaalit melko hyvissä olosuhteissa moneen muuhun maahan verrattuna. 

Koulutusmatkan myötä on myös ollut kiinnostavaa huomata, että Suomessa moni asia on ihan mukavalla tolalla esimerkiksi osallisuusasioissa. Toki tehtävää riittää meilläkin runsaasti siinä, että vielä vahvemmin voisimme ottaa kansalaisten näkemyksiä ja ajatuksia huomioon erilaisista asioista päätettäessä. Ja erityisesti heidän, joiden ääni ei yleensä kuulu. Tärkeää olisi myös oppia entistä aktiivisemmin viestimään osallistamisen tuloksista ja vaikutuksista prosessiin.  

Yhtenä koulutuspäivien parhaiten mieleen jääneistä DEMOS-korttien kysymyksistä on ollut kysymys siitä, millainen dialogikulttuuri omassa yhteiskunnassamme vallitsee. Pohdin asiaa erityisesti palattuani Suomeen ja takaisin omaan työyhteisööni. Oivalsin, että Suomessa työskennellään nykyisin todella usein dialogisesti ja asioita edistetään yhdessä keskustellen. Heti reissua seuraavana päivänä kävimme nimittäin töissä isolla porukalla keskustelua päätösten vaikutusten ennakkoarviointimallin rakentamiseen liittyen ja keskustelun aikana syntyi monta pientä oivallusta, jotka veivät projektia taas piirun verran eteenpäin. Ilman dialogia emme olisi päässeet siihen, missä olemme nyt. 

DEMOS-fasilitaattorikoulutus tarjosi myös hienon mahdollisuuden verkostoitua ja tutustua muiden Suomi (+Viro)-tiimiläisten kanssa. Oli ilo saada viettää aikaa ja jakaa ajatuksia näiden ihanien nuorten aikuisten seurassa ja oppia myös näistä keskusteluista valtavasti esimerkiksi siitä, millaisia vaatimuksia ja paineita nykytyöelämä tai opinnot nuorille asettavat. Koulutuksen aikana oli myös erityisen tärkeää saada kansallista vertaistukea omalla äidinkielellä ja analysoida asioita yhdessä sen jälkeen, kun oli ensin alkulämmittelyksi keskusteltu monta tuntia demokratiasta vieraalla kielellä.

Oma DEMOS-dialogipolkuni myös jatkui pian reissun jälkeen myös Kaarinassa, kun keskustelimme kansainvälisen kahvilan väen kanssa siitä, millaisia ajatuksia aktiivinen kansalaisuus heissä herättää.

Sydämellinen kiitos Erätauko-säätiön ja DEMOS-hankkeen muulle väelle tämän upean kokemuksen mahdollistamisesta ja hauskasta reissusta talviseen Varsovaan. Niinhän sitä sanotaan, että matkailu avartaa aina ja niin kävi nytkin.

 

Kirjoittanut: Petra Jorasmaa, Kaarinan kaupungin osallisuuskoordinaattori
 

Mikä DEMOS-hanke?

DEMOS – Demokratiadialogit -hankkeen avulla tuetaan demokratiakasvatusta dialogin keinoin. DEMOS kannustaa ihmisiä järjestämään dialogeja demokratiasta, osallistumaan keskusteluihin tärkeistä yhteiskunnallisista aiheista ja toimimaan oman yhteisön hyväksi.

Julkaisemme kesäkuussa DEMOS-materiaalipaketin, joka tarjoaa konkreettisia työkaluja tärkeiden yhteiskunnallisten asioiden käsittelemiseksi. DEMOS-dialogimenetelmä tukee tasavertaisia kohtaamisia ja rakentavia keskusteluja demokratiaan liittyvistä aiheista.

Lue lisää hankkeesta ja ilmoittaudu kaikille avoimeen webinaariin!

Diablogit

Kaikki diablogit