Maanantaina 16.11. käynnistyvää viisivuotista keskustelukulttuurihanketta koordinoivat Erätauko-säätiö ja Yle. Yhdessä haluamme luoda turvallisia paikkoja keskustelulle ja pyrimme siihen, että keskusteluun osallistuminen olisi kaikille suomalaisille mielekkäämpää.

Ylen toteuttaman kyselytutkimuksen mukaan peräti 60% suomalaisista kokee Suomen keskustelukulttuurin menneen huonompaan suuntaan. Neljä viidestä suomalaisesta kaipaa mediassa ja sosiaalisessa mediassa lisää kunnioitusta muita ihmisiä kohtaan. Neljännes suomalaisista ei halua osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun, sillä he pelkäävät muiden reaktioita.

Kyselytutkimuksesta kävi ilmi myös, että suomalaiset pitävät keskustelemisesta! Neljä viidestä nauttii syvällisistä keskusteluista. Yli puolet kaipaa lisää tilaisuuksia rauhallisiin keskusteluihin. Näitä mahdollisuuksia haluamme tarjota lisää.

– Lähdemme yhteistyöhön Ylen kanssa hyvin mielellämme. Hyvin sanottu on koko Erätauon edistämisen kannalta merkittävä askel. Ylen kautta saamme Erätauolle moninkertaisen vaikuttavuuden, sanoo Erätauko-säätiön puheenjohtaja, Suomen Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava.

Mukaan hankkeen toteutukseen on kutsuttu erilaisia toimijoita. Mukana on kansallisia, kansainvälisiä ja paikallisia toimijoita sekä yksityishenkilöitä, kuten Tasavallan presidentin kanslia, Suomen Palloliitto, Eduskunta ja Suomen Partiolaiset.

Erätauko-säätiön hallituksen jäsen, Sitran viestintäjohtaja Veera Heinonen näkee tärkeänä, että hankkeessa on mukana laajasti erilaisia toimijoita:

– Ainoastaan rakentava keskustelu mahdollistaa toimivan demokratian ja ehyen yhteiskunnan. Sen sijaan raju vastakkainasettelu sulkee enemmistön pois rapauttaen näin osallisuutta yhteiskunnassa.

Hyvin sanottu -kunnioittavasti keskusteleva Suomi -hanke tulee näkymään eri kanavilla, kuten radiossa, televisiossa, verkossa ja sosiaalisessa mediassa ja lisäksi toiminnallisesti eri tilaisuuksissa ja tapahtumissa.

– Hyvä keskustelukulttuuri lähtee aina liikkeelle itsestä. Jokainen meistä voi vaikuttaa siihen, minkälaista yhteiskunnallinen keskustelu Suomessa on. Hyvin sanottu -hanke on hieno osoitus siitä, että useat eri toimijat pitävät tärkeänä keskustelukulttuurin ja sitä myötä ihmisten osallisuuden ja demokratian vahvistamista. Erätauko-menetelmä on yksi hyvä tapa kutsua erilaisia ihmisiä samaan piiriin keskustelemaan tasavertaisesti ja rakentavasti tärkeistä asioista, sanoo Laura Arikka, Erätauko-säätiön toimitusjohtaja.

Kaikki Erätauko-säätiön keskustelumateriaalit ja työkalut löytyvät säätiön nettisivuilta ja ovat vapaasti ja maksutta käytettävissä.

Uutiset

  • Ehdota vuoden 2023 Suomen dialogitekoa!

    On taas aika ehdottaa Suomen dialogiteko -tunnustukselle saajaa. Erätauko-säätiö myöntää vuosittain Suomen dialogiteko -tunnustuksen jollekin toimijalle. Tunnustus jaetaan tänä vuonna kuudetta kertaa.
  • Hurraa! Erätauko nuorille -kokonaisuus on nyt julkaistu

    “Erätauko nuorille” on kokonaisuus, joka tukee dialogitaitojen harjoittelemista sekä osallisuuden toteutumista. Kokonaisuuden avulla voi kehittää omia sekä ryhmän keskustelu- ja kuuntelutaitoja. Materiaalien avulla voi lisäksi harjoitella Erätauko-keskustelun ohjaajana toimimista.
  • Valtteri Tervala aloittaa Erätauko-säätiössä uutena asiantuntijana

    Erätauko-säätiön tiimi saa helmikuun lopulla vahvistusta, kun Valtteri Tervala aloittaa säätiössä asiantuntijana. Erätauko-menetelmä on kulkenut mukana Valtterin tekemässä työssä jo menetelmän alkuajoista lähtien.
Kaikki uutiset