Ilmoittaudu mukaan Erätauko-viikkoon

Haastamme juuri sinut järjestämään Erätauko-keskustelun 1.-7.12.2020

Tule mukaan mukaan järjestämään koko Suomen kattavia keskusteluita aiheesta: ”Mitä on suomalaisuus?”

Järjestä Erätauko-keskustelu työpaikallasi, kotona, koulussa, järjestössä tai organisaatiossasi ja tuo erilaiset ihmiset samaan piiriin. Voit kutsua mukaan ystäviä, kollegoita, oppilaita, vanhempia, työyhteisösi tai naapureita. Erityisesti myös heitä, joita et erityisen hyvin tunne. Päätä tarkempi otsikko keskustelullesi seuraavien vaihtoehtojen pohjalta.

1. Mitä on suomalaisuus?

Mikä liittää sinut ja yhteisösi Suomeen ja suomalaisuuteen?
Mistä asiasta juuri sinun mielestäsi pitäisi keskustella Suomeen ja suomalaisuuteen liittyen? Esimerkiksi: “Mitä on suomalaisuus tänään?” “Millaista Suomea haluamme rakentaa?” “Mikä on minulle Suomessa ja suomalaisuudessa tärkeää?”

“Mihin tämä sopii?”

 • Työyhteisön kahvit
 • Partiolippukunnan ryhmätapaaminen
 • Koululuokan itsenäisyyspäiväkeskustelu
 • Kepeämpi tai syvempi

2. Mihin kuulun?

Yhteiskunnallisista erimielisyyksistä huolimatta suomalaiset ovat pohjimmiltaan varsin samanlaisia. Maaseudun keski-ikäisiä duunarimiehiä ja kaupunkien nuoria korkeakoulutettuja naisia yhdistää moni asia, osoittaa Suomen Kulttuurirahaston ja e2:n 2017-2018 toteuttama tutkimus, jossa tarkastellaan suomalaisten identiteettejä. Tutkimus perustuu yli 6000 suomalaisen vastauksiin.

Erätauko-viikon 2019 keskusteluissa nousi esiin vahvasti kuulumisen ja identiteetin pohdinta. Haluamme syventää tätä keskustelua, ja siksi tarjoamme yhdeksi Erätauko-viikon 2020 aiheeksi “Mihin kuulun?” Mihin ryhmään koet kuuluvasi? Miltä kuuluminen tuntuu? Mitä kuulumiseen liittyy? Mikä siinä on hyvää ja arvokasta?

3. Yhteisöllesi tärkeä aihe

Vuoden 2019 Erätauko-viikolla mukaan pystyi liittymään myös yhteisön omalla merkityksellä aiheella. Näitä olivat muun muassa:
“Tilinpäätös teollisesta Suomesta”
“Mahtuvatko maalaiset ja kaupunkilaiset samaan Suomeen?”
“Lasten Suomi”
“Hyvä elämä Järvenpäässä”

Myös tänä vuonna voitte pohtia yhteisöllenne tässä ajassa tärkeän aiheen, josta haluatte pysähtyä keskustelemaan Erätauko-viikolla.

Me Erätauko-säätiössä tarjoamme tukea kaikille mukaan ilmoittautuville:

 • Saat keskusteluun virittävän, faktapohjaisen alustuksen.
 • Saat ohjeet siitä, miten otsikoida ja suunnitella oma Erätauko-keskustelu ja valmiin kaavan, jota voi hyödyntää lähi- tai etädialogeissa.
 • Saat keskustelun tueksi Rakentavan keskustelun pelisäännöt.
 • Saat helpon nettilomakkeen keskustelussa syntyneiden oivallusten koostamiselle.
 • Halutessasi saat myös lisää perehdytystä.
 • Materiaalipaketti ja ohjeistus laitetaan mukaan ilmoittautuneille järjestäjille marraskuun alusta lähtien.

Sinun vastuullesi jää:

 • Keskustelijoiden kutsuminen.
 • Kasvokkain keskustelussa varata tila ja tarjoilut.
 • Keskustelun vetäminen ja siitä Erätauko-säätiölle raportoiminen.
 • Huomioithan järjestelyissäsi osallistujien turvallisuuden ja harkitset onko keskustelu parempi järjestää lähi- vai etäkeskusteluna.

Voit myös haastaa tuttuja järjestämään oman keskustelunsa!

Ihmeellistä, miten yhtenäinen keskustelu oli, samat tunnelmat. Minulle se oli ensimmäinen kokemus ja se oli todella mukava. Ihmeellistä, että se on verkossa. Todella mukava kokemus.

Erätauko-keskustelun osallistuja

Olemme olleet mukana järjestämässä Erätauko-keskusteluja, koska haluamme yhteisönä edistää rakentavaa keskustelukulttuuria Suomessa. Harrastusyhteisöt ovat myös luontainen paikka ihmisille tulla yhteen dialogin äärelle.

Annina Laaksonen, pääsihteeri, Suomen Nuorisoseurat ry